Ръководителят на Държавната здравна служба на Чехия Павел Бржезовски обяви днес, че подава оставка след няколко съобщения за нередности при разпределянето на ваксините срещу коронавируса, предаде ДПА.

Според новинарския сайт Seznamzpravy.cz 1000 дози от ваксините са били разпределени за служители на Държавната здравна служба и техни роднини, независимо от възрастта им.

Разкритията предизвикаха остра критика от страна на опозицията, Петър Фиала от опозиционната Гражданска демократическа партия ги определи като скандал. "Възрастните граждани имат нужда от ваксинация, а администрацията имунизира своите хора", каза политикът.

Освен това Чешкото национално радио съобщи, че пражка болница поставя ваксини на роднини на служители, когато в края на ваксинационния ден останат дози, изглежда, за да не ги изхвърли.

Според ваксинационния план на правителството само здравни служители, които са в близък контакт с пациенти с КОВИД-19, трябва да бъдат имунизирани първи заедно с гражданите над 80-годишна възраст и служителите в старческите домове.

Чехия досега е ваксинирала близо 70 700 души. Днес бе съобщено, че са регистрирани 10 854 случая на КОВИД-19 за последните 24 часа, което е с 4000 по-малко от същия ден на миналата седмица. От началото на пандемията в Чехия от КОВИД-19 са починали 13 856 души.