По данни на Международната диабетна федерация диабетът засяга близо половин милиард хора по-света и се разпространява със скорост, която изисква все повече ангажираност както от лекари, така и от пациенти. Тази година една кампания на мултивитамини за диабетици FAVIO под надслов "Диабетът - моят начин на живот" разкрива живота с диабет в една нова и по-различна светлина.

Екипът на FAVIO разказва историите на хора от всякакви възрасти, диагностицирани с диабет, които живеят нормален и щастлив живот. Духът им е все толкова силен, въпреки лишенията и предизвикателствата.

Тук публикуваме историята на Севим, която от 9 години живее с диабет, и макар в началото да е приела диагнозата си тежко, е успяла да преобърне нагласата си и дори да намери своето призвание в живота благодарение на опита си с диабета.

FAVIO: Как се казваш и на колко години си?

Севим: Севим Зекерие, на 24 години.

FAVIO: С какво се занимаваш и защо правиш точно това?

Севим: Медицински лаборант съм и обучител. И двете неща изискват познания в много области, а непрекъснатото търсене на информация и експериментиране ми носят изключително удовлетворение. Както обучителят, така и лаборантът трябва да комуникират с пациента, а аз много обичам да общувам.

FAVIO: Как би се самоопределила?

Севим: Аз съм "букет" от емоции.

FAVIO: Каква и кога беше първата ти среща с диабета?

Севим: Бях на 15 години. Отидох до лабораторията, за да си взема готовите изследвания и една лаборантка, меко казано шокирана, ми каза, че имам диабет. Няма дума, която да опише страха, който ме обзе тогава. Но това е житейски урок. Сега, когато упражнявам същата професия, много внимавам какво казвам и как го казвам на пациентите си. Не искам никой да преживее същото.

FAVIO: Усещаш ли ограниченията от диабета? Какви са те за теб?

Севим: Понякога ги усещам, но не смятам, че има непреодолими ограничения. Например преди не можех да бягам сутрин на гладно, но сега имам помпа и сензор. Благодарение на тях вече мога.

FAVIO: Какво най-много ти липсва от ограничените храни?

Севим: За мен забранени храни няма, а такива, които консумирам по-рядко. Понякога ми се яде шоколадова торта.

FAVIO: Какви хранителни добавки и микроелементи е важно да приемаш?

Севим: Приемам витамини и минерали като добавки, но и много внимавам храната, която консумирам, също да бъде богата на тях. Това е дълга тема и ми отне доста време да определя нуждите на тялото си. Всичко е индивидуално.

FAVIO: Как те промени диабетът?

Севим: Отначало ми отне свободата, отне ми и усмивките на родителите ми, приятелите, детството. Но с времето се научих да гледам на нещата от хубавата страна. Познавам тялото си много добре, грижа се за него с тренировки и балансирано хранене. В детското отделение се запалих по медицината, днес не съм само медицински работник, но и пациент. Това много ми помага при комуникацията с пациенти - разбирам какво ги тревожи и знам как да ги успокоя. Много от качествата, които притежавам сега, ги дължа на дългия си опит с диабета. Човек става наблюдателен, анализиращ, мислещ, търсещ решение. Думите "отказване" или "не мога" не съществуват. С толкова прекрасни хора се запознах, на толкова хора успях да помогна и толкова много хора ми помогнаха.

FAVIO: Какво би посъветвала някой, който върви по твоя път ?

Севим: Преди всичко да се въоръжи с търпение, защото пътят е дълъг и осеян с препятствия, но има и много слънчеви и прекрасни моменти.

Всички истории в кампанията "Диабетът - моят начин на живот", със специалната подкрепа на мултивитамини за диабетици FAVIO.

 

* материалът е предоставен от FAVIO