Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев награди полицаи, представители на Планинската спасителна служба и граждани от Клуб по парапланеризъм, участвали в намирането на изчезналия Сашко от Перник. Момчето и баща му участваха в церемонията и аплодираха спасителите.

Сашко беше хванат за ръка от вътрешния министър и от баща си. Детето не спираше да се усмихва, подскачаше и поглеждаше ту към баща си, ту към Демерджиев.

Вижте снимки >>

Момчето изчезна на 11 ноември в гората над Профилакториума по време на разходка с баща си. Полиция, планински спасители, водолази и над 9000 доброволци от цялата страна се включиха в безпрецедентното издирване на Сашко. Почти обезверени, че момчето може да е живо, на деветия ден доброволци от клуба по парапланеризъм го откриха в дере - мокър, премръзнал, изтощен, но жив.

"Един от най-хубавите мигове, които изживях, е да мога да го държа за ръката днес и да го сваля по стълбите на министерството. Беше плод на работата на много хора. Изключителен пример, как обединени, желаещи да помогнат на едно момченце и баща му, успяхме да се поздравим с най-важното, да го намерим жив и здрав, днес да е с нас", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Снимка: Bulphoto

Александър Цветанов, бащата на Сашко, благодари пред медиите на спасителите. По думите му те са показали, че "българският дух е жив", както и съпричастността, и състраданието.

Снимка: Bulphoto

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че след този случай е изготвен анализ и ще се подобри алгоритъма за търсене на деца.

Снимка: БТА

Наградени бяха директорът на ОДМВР-Перник, началници на районни управления в Перник и Радомир, както и редови полицаи от криминална полиция и охранителна полиция. Награда получиха още представители на отрядите на Планинската спасителна служба от Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, Дупница, Самоков, София, Кюстендил и Троян.

Снимка: Bulphoto

Наградени бяха и най-активните доброволци, търсили детето. Първи награди взеха Веселин Георгиев и Милко Михалков от клуба по делтапланеризъм в Перник, които намериха детето. Заедно с тях бяха отличени множество планински спасители и други.

Снимка: БТА

Награда получиха още представители на отрядите на Планинската спасителна служба от Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, Дупница, Самоков, София, Кюстендил и Троян.