Цацаров обяви на пресконференция, че ревизията, възложена от него в инспектората, е установила множество нарушения на случайното разпределение на делата, предаде БТА.

"Филипова пряко е налагала извършването на проверки на съдии, нотариуси и частни съдебни изпълнители, нещо което не е от компетентността на ИВКП. Тя е разпределяла и на ГДБОП, и на ДАНС да извършват проверки на работата на магистрати, въпреки че двете служби нямат право да разследват това. Едно е ГДБОП и ДАНС да проверяват данни за подкуп, а друго е да се проверява определено решение на съдия. Затова си има инстанционен контрол", добави главният прокурор.
 
Установено е и неправомерното изискване и задържане на дела и съхраняване на материали. 

Цацаров обяви още, че в каса на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са в отдел Инспекторат, както и осем преписки, които са приключени и трябва да се намират в архива. 

„Отделът в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия, вън от това е останало само упражняването на адвокатската професия. Искам от ВСС Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание – освобождаване от длъжност”, категоричен бе Цацаров. 
 
Филипова оглавяваше предишния състав на Инспектората - от 2006 до началото на тази година, когато той стана главен прокурор, а тя освободена от поста.

Името на Филипова нашумя в края на март, когато стана ясно, че за нея има данни, че е разпъвала "чадър" над бившия земеделски министър Мирослав Найденов, срещу когото бяха повдигнати три обвинения, едното от които за обещан подкуп от 200 000 лв. Тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че Найденов се е обърнал към Филипова с молба тя да възпрепятства разследването срещу него като окаже натиск върху наблюдаващия прокурор.

Прокуратурата ще проверява дали върху Симеонов е била упражнявана принуда от страна на ексминистъра, да подпише, против волята му, предварително изготвен сигнал до Малена Филипова, за систематичен натиск и заплахи от страна на бившия директор на фонда Калина Илиева и прокурора Красимир Тренчев, и дали Симеонов е знаел какво е това, което са му дали да подпише, уточни днес Цацаров, цитиран от "Фокус".
Ще се проверява дали лично Симеонов е идвал до сградата на прокуратурата да депозира сигнала до Филипова, или за да подаде собствен сигнал при нея е отишъл самият Найденов.

"Документите, които се съдържат в инспекторската преписка, и които са били занесени на ръка на завеждащия Инспектората, а след това на ръка са били предадени на председателя на ДАНС, и са останали висящи, също са предмет на предявяване на обвиняемия и на останалите свидетели. В хода на делото могат да бъдат направени преценки и за други обвиняеми лица", добави главният прокурор.