Вчера Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към Софийската градска прокуратура привлече Найденов като обвиняем по три текста от Наказателния кодекс, единия от които за обещан подкуп от 200 000 лв. Досъдебното производство е образувано през ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител.

Висшият прокурор, чиито услуги е ползвал Найденов, е Малена Филипова от ВКП. По време на мандата на Борис Велчев Филипова ръководеше Инспектората във ВКП. След като Сотир Цацаров пое държавното обвинение, Филипова бе свалена от този пост, а в ръководената от нея структура започна масова проверка на всички водени преписки. Проверяващите трябваше да установяват както причините за образуването им, така и дали липсват някакви документи.
Борислав Сарафов обясни пред bTV, че през 2010 г. Найденов се е обърнал към Малена Филипова с молба тя да възпрепятства разследването срещу него като окаже натиск върху наблюдаващия прокурор.

В съобщението на прокуратурата за привличането на Найденов като обвиняем пише, че бившият министър е принудил ексшефа на фонд „Земеделие” Светослав Симеонов "да извърши нещо противно на волята му" – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на предшественичката си Калина Илиева и от прокурора от градска прокуратура Красимир Тренчев.
Сарафов обясни, че сигналът всъщност представлявал един лист.

Той обясни още, че Светослав Симеонов и Калина Илиева са променили показанията си и по този начин делото е стопирано допълнително за известно време, но това нямало да попречи на досъдебното производство, тъй като имало достатъчно доказателства.

Найденов бил близък с Малена Филипова - бил „личен лекар на домашния й любимец” (по професия Найденов е ветеринарен лекар – бел. ред), стана ясно още от думите на Сарафов.

По случая срещу Филипова, която в момента е редови прокурор от ВКП, вече е започнало дисциплинарно производство, а тя е дала своите обяснения.

На пресконференция днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпрос дали е кадрова грешка назначаването на Мирослав Найденов за министър на земеделието и храните с думите:
 

"Всеки, който е заемал определена позиция, е бил наясно, че няма да има никакво прикриване, ако наруши закона. Премиерът (Бойко Борисов - бел.ред) е показал политическа воля и добър управленски подход, и когато е имал достатъчно сигнали и информация, са предприемани съответните кадрови промени. Що се касае до Мирослав Найденов, от вчера той направи отказ за всякакъв вид номинации и той е в ръцете на прокуратурата, за да изчисти името си, и ако е направил грешка - да понесе отговорността си”.