Общо около 40 000 са безработните от началото на кризата. Прогнозният разчет в проценти е около 2% ръст на безработицата, обяви социалният министър Деница Сачева в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия.

Тя отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата. В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините.

"Свиваме всички излишни разходи. На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци", увери министърът.

Сачева коментира и мярката 60/40 в помощ на бизнеса:

"Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед. За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители. Рано е още да преценим дали трябва нещо да бъде променено по тази мярка. Тя е насочена към бизнесите, които смятат че буферният период е мостов за тях и ще могат да оцелеят. Мярката не е единствена и универсална. Но е краткосрочна и спешна, затова е и ограничена. Работодателите могат да кандидатстват за един, два или най-много 3 месеца".

Тя добави, че властите работят и по конкретни мерки, свързани със самонаетите лица. Такива са, например, да могат да се взимат кредити между 5 000 лева и 50 000 лева

"Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити", обясни министърът.

Сачева призова всички земеделски производители да обявят спешно свободните си работни места. По думите й е възможно един безработен да получава обезщетение за безработица от държавата и в същото време да работи в селското стопанство и да взима заплата от там.

Обмисля се и мярка за срока на извънредното положение, еднодневните договори да се сключват и за по-дълъг период от време.