Броят на подадените заявления по схемата 60/40 до момента е 59, очаква се да станат значително повече през днешния ден, съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС.

Тя посочи, че до края на седмицата се очаква одобрение от ЕК да започнат и разплащанията, но това не пречи заявленията да бъдат подавани. Очаква се от другата седмица да започнат плащанията.

Общият брой на болничните е над 176 086, броят на болнични по повод карантината 5282, а броят на издадените с указания за коронавирус е 2072. По думите на Сачева е важно да се отбележи, че ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350, от началото на седмицата до момента този брой варира в порядъци от 680 до 700 на ден.

От началото на извънредното положение на 13 март до вчера 7000 безработни са постъпили на работа, като само за вчера 683 са постъпили на работа. 4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден, каза социалният министър. По думите на Сачева това е пикът на регистрирани безработни на ден до момента от началото на извънредното положение. Безработните са предимно от сферите на хотелиерството, ресторантьорството, от туризма, търговията на дребно и някои сектори на промишлеността, каза Сачева.

Попитана дали има статистика за подаване на документи в Бюрата по труда онлайн, Сачева каза, че струпвания пред Бюрата по труда се получават заради безработни от страната, заради режима на влизане, но и поради завърналите се около 110 хиляди в България от началото на извънредното положение. Това е съвкупност както от туристи, така и върнали се работещи, защото са им прекратени договорите по време на кризата.

По думите на Сачева хората, които са работили без договор или са работили без осигуровки, биха могли да се регистрират като безработни и след това да кандидатстват за социални помощи.

Нарастването за социалните помощи - с 2000 души, но сме в началото на кризата, уточни Сачева. Към момента 23 000 души получават социални помощи.

Готвим се за най-лошото, каза Сачева.

Според социалния министър Деница Сачева към момента данните за натиска върху социалната система не са застрашаващи. Така Сачева анализира представената от нея днес статистическа информация за натиска върху социалната система.

Министърът обаче уточни, че данните са динамични, всеки ден се променят и увеличават числата. Затова и поискахме актуализация на държавния бюджет, системите съществуват, имаме достатъчно средства към момента, но исканата актуализация е с оглед да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий, посочи тя.

"Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто", обобщи ситуацията министър Сачева.

По отношение на социалните помощи нарастването все още е малко, само с 2000 души, но все пак ние се намираме в началото на кризата, каза министърът на труда и социалната политика. Сега 23 хиляди души получават социални помощи в страната.

Сачева посочи, че към момента по Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души, а по отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование - 344 801, като общият размер на сумите, които варират, на месец са между 43 и 45 милиона лева.

Тя припомни, че по ОПРЧР 45 милиона лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа, като се очаква почти 45 000 души да бъдат обхванати в нея. Всеки, който има нужда от храна, медикаменти, от помощ за плащане на битови сметки, може да се обърне към съответната община. Всички общини са предоставили телефони за целта. Осигурено е и предоставянето на топъл обяд, който ще обхване почти 17 822 души, каза Деница Сачева.

Предстои предоставянето на индивидуални пакети с хранителни продукти, като има възможност още около 40 000 да бъдат обхванати с тази програма, съвместно с БЧК.

"Кризата има различни лица и измерения, като в момента в много български общини, в по-големите български градове, се появяват всички онези хора, които в обичайно време са невидими за нас - бездомните, просещите, каза Сачева. По думите й от МТСП мислят и за бездомните, затова програмата с БЧК ще бъде насочена и към тях. Министърът помоли кризисните щабове да идентифицират такива хора, за да им бъде предоставена помощ съвместно с БЧК.

45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа.

Над 17 000 души ще бъдат с подсигурен топъл обяд.

Предстои предоставянето на индивидуални хранителни пакети съвместно с БЧК, от тази мярка ще бъдат обхванати около 45 000 души.

В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция. По изключение пенсиите ще могат да се изплащат на син, дъщеря и друг близък роднина срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта. Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април. Времетраенето за получаване ще бъде удължено, като ще бъде дадена възможност да ги получат и след Великден.