Ректори на университети в България получават по-високи заплати от премиера и президента на страната. Това става ясно от декларациите им за миналата година.

Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград проф. Борислав Юруков е получавал месечно почти 16 000 лв. - 15 960. За сравнение месечното възнаграждение на министър-председателя е 7650 лв., а на държавния глава – 11 320 лв, съобщи bTV.

Проф. Евгени Станимиров, който е начело на Икономическия университет във Варна, пък взима 9830 лв. месечно. На този фон заплатата на ректора на най-голямото висше учебно заведение у нас – Софийския университет, е едва 2670 лв. 

„Още в началото на 90-те години на миналия век е избран един краен модел на академично самоуправление. Ректорът се избира вътре от академичната общност… В крайна сметка често се получава дефицит на лична отговорност, едно капсулиране на висшите училища. Тези възнаграждения на ректорите са изцяло функция на академичната автономия, на това колко взима един професор в съответното учебно заведение, но и функция на чувството за благоприличия на съответните ректори“, коментира в предаването „Тази сутрин“ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че е предложил нова наредба за обществено обсъждане, с която ще бъдат регулирани ректорските заплати и ще зависят от „изпълнението на стратегическите цели и задачи“. След влизането в сила на тази наредба ректорът на Югозападния университет няма да взима по-висока заплата от този на СУ, допълни министърът.

Ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков, който взима месечно близо 16 000 лв., е начело на учебното заведение от 2015 г. Информацията за рекордно високата му месечната заплата се оказа новина и за неговите колеги. Медиите обаче не могат да се свържат с него по никакъв начин. Не може да бъде открит и на работното му място.

В декларацията си той е вписал 191 504 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи, получил е още 19 245 лева по втори трудов договор и 14 835 лева от друга стопанска дейност. Със съпругата си имат 8 банкови влога обща стойност в лева 176 026. Наличните му средства са 158 000 лева, а на съпругата му - 135 000 лева. Двамата имат ипотечен кредит от 563 454 лв., съобщи "24 часа".

Според правилника на университета заплатата на ректора би трябвало да бъде разписана от председателя на Общото събрание. До миналата година на тази позиция е проф. Иван Мирчев, бивш ректор. По телефона той отказа интервю, но беше категоричен, че не е разписвал подобна заплата. Във Югозападния университет учат около 8500 студенти, но броят им спада устойчиво. Преди 7-8 години са били 14 000.