Някои иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората. Това са позорни явления в политическия ни живот. Политически сили провеждат кампания с натиск върху шефове на големи фирми. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод изнесените вчера схеми след среща на Министерския съвет с областните управители на Бургас и Смолян.

Бойко Рашков участва в брифинг на Националната комисия за борба с трафика на хора.

"Огромно е желанието да се влезе във властта от някои, включително с цената на престъпление, ние ще противодействаме на това", допълни служебният вътрешен министър.

Относно купуването на гласове и оказан натиск, Рашков обясни, че ежедневно постъпват такива сигнали, дори и до него самия.

"Опитват се определени политически сили за пореден път да провеждат "изборна кампания" с натиск върху избиратели. Било представители на фирми с по-голям брой на служители, където едва ли не поставят зависимост за оставането на работа с това, за кого ще гласуват. Било притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел", каза Рашков.

Вътрешният министър подчерта, че служебният кабинет ще работи в посока това да не се случва. Той коментира и отстраняването на шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев.

"Няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуска. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуска по болест, а сега е излязъл в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство. Как ще приключи, може да каже само разследващия екип, аз не мога да кажа. Временно е назначен друг директор. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото", смята Рашков.

"Не може успешно да противодействаме на престъпленията с трафика на хора, ако продължават да се налагат условни присъди. Очевидно е, че тези либерални наказания не могат да окажат превантивно и възпиращо деяние върху дееца. Трябват по-тежки наказания за извършителите на трафик на хора", добави служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи, който и оглавява Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет.

Министър Рашков коментира и проблема с трансплантациите.

"В момента тече разследване във връзка с 14 трансплантации в Правителствена болница. Материалите ми бяха изпратени от здравното министерство, започна разследване. Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Как ще се развие разследването, не мога да прогнозирам, но първоначалните данни са, че трябва да се идентифицират виновните лица и да бъдат предадени на прокуратурата. За изясняването на някои факти е установен контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на лица, явили се като донори в България", каза Рашков.

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви пред журналисти, че вече има разследване в ГДБОП за редица незаконни трансплантанции в болница "Лозенец".

За изясняването на някои факти вече има контакт с представители на Молдова, за да бъдат издирени донори на органи, визирайки 14-те случая, които бяха оповестени от здравния министър Стойчо Кацаров.

"България е страна на произход на трафик на хора, което означава, че висок брой хора стават жертви на това престъпление. В това число дори продажба на органи и новородени", каза Специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

Предмет на неговото посещениe е трафикът на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище и мигранти, преминаващи през територията на България.

"Подобряване на общата икономическа ситуация ще допринесе за справяне с този проблем", посочи той. По думите му е нужна силна политическа воля и ресурсно обезпечение за ефективна борба с това престъпление.

"Необходими са сериозни усилия, за да се пречупи усещането за ненаказуемост, защото 2/3 от присъдите са условни и така осъдените не изтърпяват ефективни присъди", посочи още Ричи.

И допълни, че е необходимо по-пълно събиране на статистика, защото само така ще има по-ясна картина,на базата на която може да се оформят по-добри политики.

"В нашата страна обръщаме изключително голямо внимание на това деяние", каза на свой ред вътрешният министър Бойко Рашков.

Според данни на прокуратурата за 2020г. жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени - 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална експлоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца. Пак за 2020 г. - сигналите са под 100. За тази година сигналите са едва шест.

"България остава сред страните източник на жертви. Причина за това е ниският стандарт и бедността на някои слоеве на населението", посочи Рашков.

И допълни, че наказанията за това престъпление в момента са либерални и това не може да окаже превантивен ефект.

"Затова и трябва да се помисли в посока завишаването им", предложи той.