Проверяват хотела, в който бяха настанени двамата британци, починали от легионерска болест. Министерството на туризма ще проведе инспекция заедно с Агенцията по храните, Здравната инспекция и Комисията за защита на потребтеля.

Според чужди медийни публикации двамата британци са се заразили именно в България. В началото на миналата седмица два от най-популярните британски таблоиди - The Sun и The Mirror, обявиха, че почивката на нашето Черноморие е причина за смъртта на 43-годишния Джон Коуън и на 75-годишния Брайън Тейлър. Нашите здравни власти обаче обясниха, че подобни бактерии могат да се открият на всяко място със застояла вода - включително неизползвани няколко дни чешми и душове.

Легионелозата обикновено се проявява като тежка пневмония. За последната година в Европа са заболели над 11 000 души, а случаите у нас са били по-малко от 10.

От Министерството на здравеопазването вече обявиха, че пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс "Слънчев бряг" преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез "термален" шок - с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.)

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.