Няколко протеста се проведоха в София в сряда вечерта на 21 октомври. Граждани затвориха "Орлов мост" и в знак на протест запалиха предпазни маски.

За 105-и ден протестиращи се събраха на пл. "Независимост" срещу правителството и главния прокурор.

Пред Съдебната палата пък недоволни от инициативата "Правосъдие за всеки" протестира срещу главния прокурор Иван Гешев.

Традиционният протест в "триъгълника на властта" затвори бул. "Цар Освободител" в частта му при БНБ. Демонстрантите приветстваха подадената оставка от генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков. Организаторите от "Отровното трио" обявиха, че "започват организацията на революционни комитети", като ще обикалят страната, за да "будят народа".

Протестиращите на "Орлов мост" изразиха несъгласието си срещу идеята да се носят маски на открито, заради COVID -19, a в заведенията, където са концентрирани на едно място множество хора да е позволено да се седи без предпазно средство.

Организаторите на демонстрацията смятат, че носенето на маски на открито е неадекватна и абсурдна мярка, която няма да спре разпространението на коронавируса.

По-рано днес, по време на заседанието на правителството, премиерът Бойко Борисов разпореди в новата заповед на здравния министър точно и ясно да бъдат описани изискванията за носене на маски на открито.

"Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска - може да го стори, но по негово желание", e заявил премиерът.

От четвъртък, 22 октомври, влиза в сила заповед на министъра на здравеопазването за задължително носене на маски на открито. Маската ще е задължителна при струпване на хора - на места, където не може да се спазва физическа дистанция от метър и половина. Предвижда се екипи на РЗИ и полицията да следят за спазването на заповедта.