Задължителните маски на открито отново ще бъдат върнати. Новината обяви лично здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Ловеч днес. Заповедта ще бъде подписана утре и ще влезе в сила от четвъртък. Дотогава министър Ангелов посъветва хората да се възползват от оставащото време и да се снабдят със задължителния защитен продукт.  

"Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък, заповедта утре ще стане факт, маските на открито ще станат задължителни за всички", заяви Костадин Ангелов и изрази очаквания спазването на мерките да намали заболеваемостта.

Той посочи, че дискотеките и заведенията няма да бъдат затваряни.

Министърът напомни, че тази мярка се прилага и в другите държави, откакто има ръст на диагностицираните с коронавирус.

"Целта е да намалим броя на заразените, по-малко пациенти да постъпват в болница и по-малко да умират. С тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения", каза още той.

Решението е взето след обсъждане с Националния оперативен щаб и експерти. По думите на министъра това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

"Маските ще бъдат задължителни до края на месец ноември. Ако имаме промяна на нивата на заболеваемост, експертните съвети ще вземат нови становища", обясни здравният министър. 

Костадин Ангелов допълни, че от четвъртък карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни, но само за хората, които са безсимптомни. 

"По-строгите мерки за столицата, предвид това, че най-много положителни тестове има в София, зависят от кмета и Областния щаб", заяви в отговор на въпрос здравният министър.