Родители и медици настояват за връщане на една от най-радикалните противовирусни мерки - задължителните маски на открито. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

Това стана ясно от днешното прессъобщение на Министерството на здравеопазването по повод посещението на министър Костадин Ангелов в Благоевградска област. В понеделник той посети лечебни заведения и на място дискутира с екипите създадената готовност за справяне с COVID-19.

В отговор на журналистически въпрос относно носенето на маски на открито здравният министър коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

"Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно", е уточнил проф. Ангелов, цитиран от МЗ.

Връщането на маските на открито е сред най-крайните мерки преди въвеждането на т.нар. локдаун. В понеделник тя беше въведена в румънската столица Букурещ, като заедно с нея местните власти наложиха преминаване на училищата в дистанционна форма на обучение, забрана на дейността на кината, театрите и концертните зали, както и на ресторантите на закрито.

Темата с нивото на защита, което различните маски предоставят, е дискусионен в цял свят. Представителите на Националния оперативен щаб в България твърдят, че в най-лошия случай тя намалява обема вирусна тежест, който често е решаващ за протичане на COVID-19.

Според главния критик на Щаба - доц. Атанас Мангъров, маските не са начин за справяне с въздушно-капкова инфекция. Според него е утопично да се твърди, че употребата на такова предпазно средство ще намали увеличаващия се брой на заразените.

В същото време България бележи антирекорди почти всеки ден. За последните 24 часа при направени общо 4406 PCR теста са открити 1024 души с коронавирус - над 23% от всички изследвани. Така общият брой на потвърдените случаи става 30 527, от които активни са 12 366.