Връщането на задължителните маски на открито няма да бъде в абсолютния вид на мярката. От изказването на премиера Бойко Борисов след редовното заседание на Министерски съвет днес стана ясно, че те ще са необходуми само при струване на повече хора в непосредствена близост един до друг.

"От утре ще влезе в сила заповед на Министерството на здравеопазването за задължително носене на маски на открито. Настоявам в нея да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска - може да го стори, но по негово желание", каза премиерът.

Той призна със съжаление, че обществата по света са разделени и процентът на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време бройките на заразените вървят нагоре в цяла Европа.

"Затова независимо, че са в защита на здравето на хората, всички мерки биват подлагани на съмнение", смята Борисов и добави: "Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Европа въведе задължителни маски, в сила са извънредни положения, затвориха училища, ресторанти, обекти. Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани!".

Министър-председателят успокои, че днес са обезпечени доставките на лекарствения продукт ремдeсивир, с което е осигурено лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г.

Над 2 млн. възрастни хора ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и за месец ноември. Новината също беше оповестена от премиера по време на онлайн заседанието на МС днес.

"За целта отпускаме близо 106 млн. лв. по бюджета на ДОО", съобщи Борисов.

Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните месечни възнаграждения. Вече поехме ангажимент месечната добавка към пенсиите да остане до месец март 2021 г. и го изпълняваме, съобщава във Фейсбук премиерът.

Той отбеляза, че се предлага от догодина минималната пенсия да стане 300 лв, а от юли - увеличение на всички пенсии с 5 на сто. "Грижата за възрастните хора е наш дълг и неотменен ангажимент. Дължим на пенсионерите достойни старини и те могат да разчитат на нашата подкрепа!", заявява премиерът.

Борисов информира още, че се отпускат и близо 23 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата на ГКПП "Златарево", ГКПП "Калотина" и ГКПП "Кулата". Целта е пунктовете да отговарят на необходимите изисквания за качество и да се облекчи преминаването на хората през тях.