Жители на Русе отново излязоха на протест заради мръсния въздух. Мотото на днешното недоволство е "Русе иска да диша". През октомври миналата година хиляди блокираха "Дунав мост 2 ". Година по-късно протестиращите казват, че всеки ден в различни квартали на града се усеща миризма на бакелит или на нефтопродукти.

Снимка: Булфото

Източниците не са категорично установени, но протестът е провокиран от ежедневните замърсявания на въздуха от страна на промишлените предприятия. Затова жителите на града настояват кметът да сезира прокуратурата, за да се потърси отговорност. По-късно през деня протестът им ще продължи на границата ни с Румъния.

Според организаторите, въпреки многобройните ежедневни сигнали държавата и общината не предприемат нещо, за установяване източниците на замърсяване и за тяхното санкциониране.

Снимка: Булфото

"Градът е на автопилот и отровите във въздуха са непоносими. Пред нас е зимата с респираторните заболявания и инхалаторите! До кога ще пълним болничните заведения?" питат протестиращите. Те са отправили официална покана към кмета на общината Пламен Стоилов и към директора на РИОСВ в Русе инж. Любомир Атанасов. До момента няма официална информация дали двамата ще се явят пред протестиращите, съобщи TVN.bg.

Протестният автопоход с искане за чист въздух в Русе блокира движението на кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост", като се образуваха дълги опашки от превозни средства.

Снимка: Булфото

Протестиращите бяха с маски на лицата и носеха транспаранти с надписи "Стоп на обгазяването на Русе!", "Русе иска да диша!", "Мръсният въздух ни убива!" и "Тровите бъдещето на България - нашите деца". Те скандираха "Чист въздух" и "Оставка".

Протестиращите отправиха искания към отговорните за чистотата на въздуха институции, които да бъдат приведени в действие незабавно - всички заводи да бъдат отново ревизирани - да не пестят от пречиствателни инсталации, да има строг контрол и при установяване на замърсяване да се предприема спиране на съответното производство, да се поставят електронни табла за постоянен мониторинг на въздуха, общината да мие ежеседмично улиците в града и междублоковите пространства, да бъдат взети мерки срещу замърсяването на въздуха от битово отопление на твърдо гориво, съобщи БТА.

Снимка: Булфото

"Протестът е за пореден път. Ние дишаме отрови от производството, което е около Русе. Крайно време е това да спре и институциите да си свършат работата", каза един от организаторите на протеста Галичка Николова.

Според Десислава Великова са нужни адекватни мерки и разумни решения, за да се спре замърсяването на въздуха - трябва всички хора да са съпричастни към проблема.

Организаторите на протеста заявиха, че блокадата на кръговото кръстовище при "Дунав мост" ще продължи до 13,00 часа.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото