В София се проведе протест в знак на солидарност с жените в Полша, след решението на полския Конституционен съд за забрана на абортите, дори и ако плодът е с увреждания.

Десетки българи и чужденци се събраха пред сградата на дипломатическата мисия, облечени с черни дрехи и носещи черни чадъри. 

"Притеснява ни ограничението на свободата на хората и основно на жените, което се случва по света масово. Това е нещо, което застрашава България в момента дори. Тук сме в знак на солидарност", каза една от протестиращите пред bTV.

Снощи за трети пореден път протестиращи излязоха по улиците на различни полски градове, като в столицата Варшава още първата вечер се стигна до напрежение и сблъсъци с полицията. Демонстрантите пренебрегнаха забраната за публични събирания, обявена от правителството в рамките на борбата срещу разпространението на новия коронавирус, и скандираха:"Свобода, равенство, права за жените!". "Позор" и "Война срещу жените" пък бяха част от надписите на плакатите. Гражданите настояха за референдум по въпроса за абортите.

По официални данни в Полша, чието население е 38 милиона души, миналата година са регистрирани само 1100 аборта, огромното мнозинство от които са били заради малформации на плода. Според неправителствени организации обаче броят на незаконните аборти в страната и в чуждестранни клиники, направени от полякини, може да е близо 200 000 годишно, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Конституционният съд постанови в четвъртък, че абортът, който се прави поради увреждане на плода, противоречи на конституцията. Така отпада едно от малкото основания, при които бе разрешено прекъсване на бременността в една страна със силни католически традиции. След като забраната влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.