Протестът е тази сутрин пред сградата на агенцията.

Според организатора на протеста Николай Добрев агенцията системно не изпълнява задълженията си на контролиращ орган по отношение на кучешките приюти.

"От Агенцията са извършени множество проверки в общинските приюти, в които в много редки случаи се констатират някакви нарушения. След повторно нарушение следва повторно предписание, след това трето предписание и никога не се стига до санкции или наказания”, категоричен е Добрев, цитиран от bTV.

По думите му това отношение на БАБХ към проверките в приютите прави условията за живот на животните още по-тежки.

"Общинските служители са със самочувствието на безнаказани, никой не им търси сметка за нищо”, каза още Добрев.

Габриела Пападопова от сдружение „На ти с природата” твърди, че са подадени няколко сигнала за проверки към БАБХ, които и към този момент не са проверени.

"Единият е подаден още февруари тази година за ситуацията в общинските приюти, но до ден днешен единствената направена проверка е в столичния приют Богров”.

Според служител на БАБХ тези обвинения не отговарят на истината и от Агенцията си вършат съвестно работата.

Продължва изоставянето на домашни любимци

142 хиляди лева са изразходваните средства за издръжка на приютите и ветеринарната клиника – осигуряване на лекарства, храна за животните, за консумативи и външни услуги като поддръжка на трафопост за приют „Горни Богров“, сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, автоматична телефонна централа, почистване на изгребните ями и други дейности. Това съобщи пред журналисти миналата седмица директорът на общинското предприятие Веселин Асенов.

По думите му има ясна тенденция на увеличаване на броя на осиновяванията на домашни любимци. 686 кучета са осиновени от началото на тази година от приютите на ОП „Екоравновесие“, докато през миналата година кучетата, намерили дом, са 438.

За съжаление продължава и изоставянето на домашни любимци, като все пак се регистрира намаляване на броя на изоставените малки кученца спрямо миналата година. 

Кучета от породите шер пей, хъски и кокершпаньол, изоставени от своите стопани, могат да бъдат осиновени от приюта на "Екоравновесие" в Горни Богров, каза още Веселин Асенов.

Той припомни, че от началото на юни Столична община и ОП „Екоравновесие” за поредна година е стартирала кампания за безплатна регистрация, кастрация и ваксинация на дворни кучета. Кампанията е обхвала районите Нови Искър, Витоша, Овча купел и Искър, като до момента са обработени 135 кучета.

326 кучета са кастрирани през месец септември от екипите на общинското предприятие.