Пропускливостта на червата се отнася до състояние, при което има компрометиране на чревната стена, при което бариерният слой не успява да контролира и прецезира какво може да преминава през него и да се абсорбира от кръвоносната система. Когато има такова състояние, различни частици като токсини, големи молекули и не-хранителни вещества могат да проникнат в кръвоносната система и това да доведе до различни проблеми, като автоимунни заболявания, хранителни алергии и хранителен интолеранс, храносмилателни проблеми и възпаление.

Какво компрометира чревната лигавица?

Преди да преминем към споменатите състояния е добре да знаем кое уврежда чревната лигавица и защо се стига до чревна пропускливост или т.нар. Синдром на пропускливите черва ( Leaky Gut Syndrom.)

Чревната лигавица, известна също като интестинална бариера, е защитен слой вътре в стената на тънкото черво (интестинум). Тя играе ролята на предпазен механизъм, който контролира какво преминава от храносмилателния тракт в организма и предотвратява попадането на вредни вещества и микроорганизми в кръвоносната система. Чревната лигавица се състои от сложна мрежа от клетки, структури и молекули, които работят съвместно, за да запазят селективността и функционалността на бариерата.

Много са факторите, които могат да увредят чревната лигавица -богати на добавки и изкуствени съставки храни, както и високообработени; небалансирано хранене, дехидратация, прием на антибиотици и други медикаменти; излагане на токсини и т.н. Логично, за здрава чревна бариера е препоръчително да се спазва здравословен хранителен режим с балансирано хранене, богато на фибри, плодове и зеленчуци. Приемът на пробиотик и пребиотик е задължителен, ако организмът е бил подложен скоро на вирусна инфекция или на друго здравословно състояние, което е напрягало имунитета му.

Стресът е причина номер 1 за дисбаланс в организма и има тежки последици върху ендокринната система, общия имунитет и работата на централната нервна система, в частност - мозъка. Чревната лигавица е силно ангажирана в реакциите на стреса чрез сложната връзка между мозъка и стомашно-чревния тракт. Стресът може да доведе до имунни реакции, възпалителни процеси, дисбактериоза, промяна в моториката и абсорбцията на хранителните вещества и компрометиране на чревната бариера.

Комбинацията от здравословни навици и внимателен подход към хранителния избор, съчетан с добра физическа активност могат да помогнат за поддържане на здравето на чревната лигавица и да намалят риска от увеличена чревна пропускливост.

Каква е връзката между чревната лигавица и автоимунитета?

Чревната лигавица и имунитетът са взаимосвързани като здравето на чревната лигавица може да влияе върху функцията на имунната система, включително върху регулацията на автоимунни реакции. Когато има компрометирана чревна бариера антигени (чужди вещества) могат да проникнат в организма, което стимулира имунната система да реагира, включително срещу собствени тъкани. От друга страна в чревната лигавица се намират огромен брой имунни клетки и бактерии. Микробиомът също регулира имунната система. Нарушенията в него, създаващ дисбаланс в съотношението "полезни"- "вредни" бактерии води и до дисбаланс в имунната реакция и така се създава условие за възникването и развитието на автоимунни заболявания.

Чревната пропускливост може да се увеличи и от интестинален (чревен) възпалителен отговор при редица заболявания, като Болест на Крон, улцерозен колит, целиакия, различни инфекции на храносмилателния тракт причинени от вируси, бактерии или паразити и др. Заедно с влиянието върху бариерния слой тези болестни състояния активират и имунната система. Възпалението може да се изяви и чрез нездравословна диета, тъй като хранителните вещества имат пряко отношение към съотношението на бактериите в чревния микробиом. Проникването на антигени в организма през пропускливата стена може да доведе до образуване на автоантигени (антитела, които реагират срещу собствените тъкани). Това също може да стимулира развитието на автоимунни заболявания.

Въпреки, че пропускливостта на червата най-често се свързва с автоимунните заболявания, в последните години освен хранителните алергии рязко зачестиха и случаите на хранителен интолеранс.

Пропускливостта на червата може да позволи на неразградени хранителни частици да проникнат в организма, предизвиквайки алергични реакции или реакции на непоносимост. Разликата между двете състояния е основно в различните механизми, по които организмът реагира: при алергиите има защитна реакция на имунната система, изразена в производство на антитела (имуноглобулин G) и други специфични имунни компоненти, докато при хранителния интолеранс липсва всякаква имунна реакция, на базата на която се проявяват проблеми при усвояването на определени хранителни вещества. Много често проблемите при хранителния интолеранс възникват от промяна в пропускливостта на чревната бариера, която намалява абсорбцията или позволява големи молекули да проникнат в кръвния поток.

Синдромът на пропускливите черва създава мост между два фундаментални аспекта на нашето здраве - храненето и имунната система. Въпреки предизвикателствата, които това състояние може да предостави, научните медицински открития не спират да задълбочават връзката между хранителния режим, микробиома и реакцията на имунната система - така съществени за нашето здраве и благополучие.