По-рано днес адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ обяви, че той се намира в Белград и прокуратурата много добре знае къде е.

След множество запитвания на медиите защо след като е известно, че Василев е там, не е издирван от българските правоохранителни органи, от държавното обвинение напомнят, че 28 юли бе издадена Европейска заповед за ареста му и бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

По-късно той бе обявен за издирване и в информационната система на Интерпол във връзка с изпратена от прокуратурата молба да бъде екстрадиран.

"Същинското издирване на Василев не е в правомощията на Прокуратурата на България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Сърбия е страна-член. Българската прокуратура съобразява действията си със закона и международните договори, и изрично следва да се подчертае, че не разполага с никакви правомощия по екстериториалност на територията на която и да е друга страна, вкл. и Сърбия", се казва още в съобщението на прокуратурата.

По думите на адвокат Константин Симеонов Василев не се укрива в Сърбия, а работи за спасяването на КТБ. Той имал конкретен план за оздравяването на банката, който ще бъде внесен в БНБ, но щяло да е трудно да се приложи, ако Василев е в чужбина, както и ако се върне в България, но веднага бъде арестуван.

Симеонов вече е внесъл искане да бъде променена мярката за неотклонение на Василев. По думите на адвоката банкерът иска да се върне в България, макар все още да смята, че има опасност за живота му предвид конфликта с Делян Пеевски.

Още в средата на август излезе неофициална информация, че Цветан Василев е засечен от Интерпол в близка до България страна, която не е членка на ЕС и това е най-вероятно Сърбия. В сръбския град Парачин, който е на 160 км от Белград, Василев има стъкларски завод.