Русия обмисля понижаване на дипломатическите отношения със Запада заради задълбочаването на намесата на САЩ и съюзниците им във войната с Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Той обаче уточни, че засега не е взето конкретно решение.

"Въпросът за понижаване на нивото на дипломатическите отношения е стандартна практика за държави, които са изправени пред неприятелски или вражески прояви", отговори Песков, след като беше попитан от журналисти за възможността за подобна стъпка.

"Заради нарастващата намеса на Запада в конфликта с Украйна Руската федерация не може да не обмисли различни възможности за отговор на подобна вражеска западна намеса в украинската криза", добави той.

Песков обобщи, че Русия обмисля различни възможности за отговор към Запада, но засега не е взето конкретно решение.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес в Брюксел, където планира да подпише три споразумения в областта на сигурността, сред които и едно с ЕС, предаде Ройтерс.

Масиран удар по украински летища

По-рано Русия нанесе ракетни удари по украински летища, на които според нея е предвидено да бъдат разположени западни военни самолети, обяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Русия е използвала прецизни оръжия с голям обсег на действие с морско базиране, хиперзвукова балистична ракета "Кинжал" и безпилотни самолети, се казва в изявлението. Всички набелязани цели са били поразени, допълни руското министерство на отбраната, без ги назове.

Тези данни не са проверени по независим път. До момента няма реакция от украинска страна.

Междувременно артилеристите от бригада "Север-V" на доброволческия корпус, действащи като част от групата войски "Юг", унищожиха пехотата на украинските въоръжени сили, укриващи се в сгради край Часовой Яр, за които се водят битки в Донбас. Кадри от атаката бяха получени от РИА Новости.

Русия е изпратила около 10 000 имигранти на фронта в Украйна

Русия е мобилизирала и изпратила на фронта около 10 000 свои натурализирани граждани в продължаващата повече от две години война срещу Украйна, предаде ДПА, като се позова на ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин.

"Вече сме заловили повече от 30 000 (имигранти), които са получили гражданство и не са искали да се регистрират за военна служба, и сме изпратили около 10 000 от тях в зоната на специалната военна операция", каза днес Бастрикин на Петербургския адвокатски форум.

Ръководителят на руското следствие е учил в университета заедно с президента Владимир Путин и е смятан за негов близък довереник, отбелязва ДПА.

Бастрикин уточни, че призованите в армията имигранти предимно копаят окопи и изграждат укрепления.

"Нуждаем се от наистина силни ръце за това", добави той.

През последните месеци руските сили за сигурност многократно са посещавали предприятия, в които работят работници мигранти - предимно от бившите съветски републики в Централна Азия.

Тези, които вече са получили руски паспорти, след това често са насилствено зачислявани в армията. На други се обещава по-лесен процес на натурализация, ако бъдат изпратени на фронта, посочва ДПА.

Според Путин в момента на фронтовата линия в Украйна се намират общо 700 000 руски войници. Някои от тях са постъпили в армията при частичната мобилизация през есента на 2022 г.

Тъй като мярката беше непопулярна, Кремъл иска да избегне следващи вълни на мобилизация и да намери други начини за попълване на тежките загуби на бойното поле, отбелязва ДПА.