"Създаде се една обстановка на ненаучност при коментирането на ваксините срещу COVID-19", заяви проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. По думите му изказванията и на политиците срещу ваксинацията също са настроили хората отрицателно.

"МЗ трябваше да направи нещо по-задълбочено - да разбере какви са страховете на хората от ваксините", каза още бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, който сега е експерт в Столична община.

"Нежеланието хората да се ваксинират се дължи на непоследователните и грешни послания от Министерство на здравеопазването в последните три месеца", подчерта той.

Преди време от МЗ представиха проучване на една от водещите лаборатории в страната, според което 45% от хората у нас са се срещали с вируса. Кантарджиев коментира, че тази стойност е била завишена и е довела до невярно послание към хората.

Относно това дали децата са по-застрашени от коронавируса при настоящата вълна, Кантарджиев каза, че Делта вариантът определено заразява много повече децата в сравнение с неговите предшественици.