Най-незадоволително е положението в Словакия, на следващо място по лоши резултати е Румъния, следвана от нашата страна, предаде БТА.

Най-голяма независимост на правораздавателната система има във Финландия, Холандия и Ирландия. България се представя по-добре единствено от Люксембург, Швеция, Белгия, Дания и Гърция по отношение на електронното известяване на страните по дадено дело, според данни на Европейската комисия за ефективност на правосъдието - орган към Съвета на Европа.

Нашата страна е последна в ЕС по размер на бюджета за правосъдие, като се вземе предвид, че проучването нe разполага с данни за Белгия, Ирландия и Великобритания, отбелязва комисията.

По броя на съдиите спрямо броя на населението нашата страна заема осмо място сред 27-те държави в ЕС. Отново данни липсват за Белгия, Ирландия и Великобритания. България не е предоставила статистика за броя на гражданските и търговските съдебни спорове, завършили с решение. По брой на адвокатите нашата страна заема средата на класацията, непосредствено до Белгия.

България бележи средно равнище по броя на съдиите, които са подложени на задължително обучение, но е сред 11-те страни от ЕС, в които това обучение е единствено на начално ниво.
В областта на независимостта при решаването на спорове по граждански дела нашата страна е на предпоследно място, преди Румъния. По този показател липсват данни за положението в Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта и Словакия.

ЕК отбелязва, че независимостта на съдебната система следва да се разглежда като част от координацията по отношение на икономиката на ЕС. Изследването отчита продължителността на делата, количеството на завършените съдебни процеси, както и на "висящите" дела.

Очаква се представените днес резултати да повлияят на решенията за финансова подкрепа в осигуряването на независимостта на европейската съдебна система чрез бюджета на ЕС до 2020 г. ЕК изрично отбелязва, че наблюдението на съдебните системи не отменя механизма за сътрудничество и проверка, с който от 2007 г. се оценяват правосъдието и вътрешният ред в България и в Румъния.
Комисията намира, че съкращаването на сроковете на съдебните производства следва да бъде изведено в приоритет, като по този начин да бъдат насърчени инвеститорите и средата за бизнес. Друга препоръка е по-често за решаването на споровете да бъдат използвани извънсъдебните похвати като посредничеството.

Вчера бе публикуван годишният доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието на човешките права, в който се изразява тревога за независимостта на съдебната власт, свободата на изразяване, правото на религиозна свобода на мюсюлманите и положението в местата за лишаване от свобода у нас.