Изводът на правозащитната организация е, че ситуацията с правата на човека пропада или остава на тревожно ниско ниво в много области. На първо място сред проблемите е поставена независимостта на съдебната власт. Извършените през годината промени са оценени от БХК като „имитация на реформа“, а уволнението на съдия Мирослава Тодорова от ВСС е окачествено като злоупотреба с дисциплинарна власт.
 

Трябва да се отбележи начинът, по който падналото вече правителство се държа с магистратите през изтеклата година и аз мога да кажа, че то изпълняваше една програма за нарушаване на закона, посредством тормоз върху съдиите. Като казвам тормоз, говоря съвсем буквално по легалното определение на Закона за защита от дискриминация - унижаването, накърняването на достойнството на човек или група хора, в случая цялото съсловие, и създаването на обидна и застрашителна среда за тях“, коментира зам.-председателят на БХК Маргарита Илиева.


Според председателя на организацията Красимир Кънев, българското общество не може да търпи повече това потискане на независимостта на съдебната власт. Според него най-сериозното посегателство срещу религиозните права на българските мюсюлмани от последните години е процесът срещу имамите в Пазарджик.


Основното обвинение е по чл. 108 за проповядване на антидемократична идеология. Използването на разпоредба, която е остатък от времето на тоталитарния комунистически режим, за преследване на мирна религиозна дейност, е без прецедент в периода на демократичния преход", каза Кънев.


Оценката на БХК е, че изминалата 2012 г. е била година на срив в свободата на изразяване в България. Докладът посочва „безкритичното отношение на повечето медии към правителството, икономическите и политически обвързаности, олигополизация, медийни войни, натиск, тежка автоцензура, неефективна медийна саморегулация, насочване на европейски средства към определени медии, дегизиране на платени материали като редакционно съдържание“.

Другите проблемни области, свързани с правата на човека, са изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, регламентацията на СРС, полицейско насилие, пренаселеността на затворите, положението на децата с увреждания и хората с психични разстройства.

Наред с критиките, годишният доклад на БХК отбелязва и напредък на България в някои области. За пример са дадени промените в Закона за МВР, които въведоха стандарта за абсолютна необходимост при употреба на сила и огнестрелно оръжие от полицейските органи; въвеждането на механизми за обезщетяване на вреди от неразумно продължителни съдебни и досъдебни производства; напредъка в практиката на Върховния административен съд по прилагане на антидискриминационния закон - особено по отношение здравните права, достъпността за хора с увреждания и езика на омразата.

Целия доклад тук