Последно "сбогом" с политика Жорж Ганчев си взеха десетки роднини, приятели, интелектуалци, политици, спортисти и публични личности. Поклонението се състоя в столичния храм "Света София".

Вижте всички снимки тук >>>
 
Сред дошлите да се сбогуват с Ганчев бяха политиците Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон, артистите - Славчо Пеев, Диана Дафова, Ставри Калинов, попизпълнителят Христо Паскалев - Паскал, баскетболистът Георги Глушков, PR-експертът Максим Бехар, експертът по антитероризъм Христо Смоленов, агент Тенев, поетът Георги Константинов и др.

Десетки сведоха глава пред Жорж Ганчев в църквата "Света София"

Снимки: Иван Григоров

Популярният общественик, известен с атрактивния си изказ, почина на 79 години малко преди рождения си ден. В политическата си биография Ганчев се кандидатира за президент, беше народен представител, български и британски фехтовач, театрал, кинодеец и писател, шоумен. Георги Ганчев Петрушев - както беше неговото истинско име, беше един от най-цветните и провокативни образи в българската политика в годините на прехода. Една от най-популярните му реплики бе: "Не ме гледай умно, българино!" Колоритният му език сътвори и "Родината се обича не защото е голяма, а защото е своя".

Снимки: Иван Григоров

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (известна още като БББ). Неин председател е до 1996 година. Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 - 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. "Жорж Ганчев ще бъде запомнен с това, че колкото лесно се говореше с него, толкова и трудно допускаше до себе си, комплексно гледаше на всеки, който се допреше до него.Той се оказа в особена среда, когато му взеха името на Българския бизнес блок", спомни си финансовия експерт Кольо Парамов, който се кандидатира заедно с Жорж Ганчев през 2016 г. на президентските избори.

На поклонението бе и Александър Томов

Снимки: Иван Григоров

Проф. Александър Томов го е запомнил с това, че Жорж искал да възроди националния исторически дух. Според него обаче той е останал неразбран, но не е отстъпил от принципите си. Той го определи още като недоволен от конюктурата и с желание за промени на много неща. "В последните месеци лекарите го молеха да остави китарата и контакта с хората. Може би в това беше неговата сила. Примерът му е, че българският дух не трябва да бъде потъпкван и пренебрегван", каза Томов.

"За да запомниш Жорж Ганчев в целия му ръст, този 2-метров ръст, като интелектуалност, като можене, знание , трябва много сериозно личностно поведение в персонален план, за да може и той да те оцени подобаващо", заяви финансистът Кольо Парамов.

Жорж остана недоонецен като политик с желанието си да наложи друт стил в политиката, разказаха на поклонението двама от най-близките му съратници в политиката д-р Петър Берон и Кольо Парамов, с когото Ганчев се кандидатира за президент през 90-те и после през 2016 година.

Лекуващият лекар на Жорж Ганчев проф. Иво Петров каза:"Депутат и кандидат-президент, Ганчев се изявяваше още като актьор, музикант и писател. Бил е шампион на България по фехтовка и баскетболист в столичния "Академик".

 

Последно сбогом си взе и Николай Василев

Снимки: Иван Григоров

Сред множеството бе и Петър Берон

Снимки: Иван Григоров

Актьорът Славчо Пеев и певицата Диана Дафова също се поклониха пред тленните останки на Ганчев

Снимки: Иван Григоров