"В момента би следвало да се предположат и двете версии - възможно е соченият за атентата да го е извършил, а е възможно и да е намерен "необходимият грешник", който да отвлече вниманието от ставащото във Франция. И в двата случая е зле за Франция", каза за Dir.bg политологът Минчо Христов.

В първия случай, ако говорим за атентатор, това е следствие от престъпната политика на Ангела Меркел и на френските президенти, които допуснаха огромен брой имигранти, бежанци - т.нар. "бежанци", защото една голяма част от тях са джихадисти, минали през бойните полета на Афганистан и Сирия. Тези джихадисти създават свои "ядки" и имат своето влияние вътре във Франция. Това е една бомба със закъснител, която рано или късно ще взриви Европа. Меркел, която инициира тази вълна и френските президенти, които я допуснаха, трябва да носят наказателна отговорност за това.

Възможно е, обаче, и този случай да цели отвличане на вниманието от това, което става във Франция през последните дни - бунтът на "жълтите жилетки". Огромната част от тези хора са излезли да търсят справедливост от крадливите си елити. Видяхме как президентът Макрон даде на заден ход - отмени увеличението на горивата, допълнителните данъчни облагания и пр. И ние, българите, има на какво да се поучим от французите, но това е друга тема.

Мисля, че бунтът във Франция, макар и да имаше някои ексцесии с явно престъпни елементи, които се бяха включили в тези протести с опожаряване на магазини и кражби на автомобили, в основната си маса това са хора, излезли на улицата, подтиквани от своя справедлив гняв. Така че е твърде възможно някои служби да са инициирали подобен атентат. Това не е прецедент - мога да ви назова поне десет такива примера на крупни атентати, които са замислени от самото правителство, с цел да се отвлече вниманието от даден проблем. Възможен е и този вариант. Каква е истината ще разберем, макар че истината около атентатите остава скрита дълго време, и изплува доста трудно на повърхността, именно поради участието на службите в тяхното иницииране. Имаме такива примери в близката история!...