Успешна е 5-часовата сложна операция, която извършиха травматолози от Университетската клиника в Плевен. Екипът е начело с проф. д-р Вихър Ковачев. Участвали са и ортопедите д-р Емил Симеонов и Манчо Ковачев, съдовият хирург д-р Огнян Матков и анестезиолог д-р Петко Стефановски.

Интервенцията е извършена на възрастната пациентка, на която преди 30 години е била сложена тазобедрена протеза - два броя от първа генерация. Преди шест месеца жената започва да изпитва силни болки и да куца. При образната диагностика е установено, че един от компонентите на ставата е влязъл навътре в малкия таз, а при такова протезиране често се срещат трудности, свързани и с риск за живота, твърдят лекарите.

При ангиография е установено, че една от магистралните тазови артерии е прирастнала към дъното на протезата, което е крайно рисково състояние. Налага се освобождаване на магистралния съд, като се осъществява от съдовия хирург контрол върху кръвотечението, а останалите лекари продължават операцията, като прилагат специална техника.

След сложната операция пациентката е на крака.