Над 90 спасителни акции са проведени през лятото, което е доста сериозен брой. Наблюдаваме, че се случват много нови неща в района на отряда на Сандански, южните части на Пирин. Традиционно, ситуации имаме и в района на Рилските езера, над Банско, Добринище, Стара планина, обясни пред БНТ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Основните причини за инциденти са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности. Много често се излиза във високите части на планините с леко облекло. Едно рязко разваляне на времето също трябва да се има в предвид. Осветлението е задължително, телефонът трябва да е добре зареден.

"През нощта по-опасното е, че нямаме много добра видимост, дали се променя нещо в терена, особено през зимата", предупреди Нешев.

Той подчерта, че има спешна нужда от въздушна линейка за спасителни акции, тъй като в момента службата няма възможност за използване на хеликоптер.

"Липсата на хеликоптер определено ни пречи и ни тежи, имаме нужда от въздушна линейка. Това е изключително тежко и за нас като спасители, тъй като времето за оказване на помощ на пострадалия е много важно", каза спасителят.

В Планинската спасителна служба има над 530 души правоспособни планински спасители, от тях само 46 са щатни, които осигуряват денонощните дежурства, всички останали са доброволци. Липсва ни закон за доброволчеството, категоричен е Нешев.

Той препоръча на туристите преди да излязат в планината, задължително да потърсят информация, да се обаждат, да попитат какви са условията и да вземат предпазни мерки.

.