Проблем с достъпа до медицинска помощ по време на пандемията са имали 15% от българите, а 28 на сто - с осигуряването на лекарства и консумативи. Почти никой от интервюираните не е съобщил за проблеми при необходимост от спешна помощ. Това показва социологическо проучване за "Индекс на болниците" - инициатива на агенция "Галъп интернешънъл". Проучването е национално представително и е било осъществено в периода 14- 22 май сред 798 души с пряко лично полустандартизирано интервю.

Медицински услуги са били отлагани или са отпадали по лична преценка на пациента или на медицинско лице. Респондентите са имали възможност да дават повече от един отговор, като 7 на сто от запитаните са отговорили, че са имали проблеми с посещението при лекар-специалист, 6 на сто са имали затруднения в достъпа до личен лекар, а 4 на сто - до лекар по дентална медицина.

Един процент от интервюираните са посочили, че са имали проблем, свързан с лечение в болница, осъществяване на операция и др. Това означава, че проблеми с лечението в болница вероятно са имали около 15 на сто от пациентите, които са имали нужда от хоспитализация между средата на март и средата на май (изчислението е на база 40 000 легла за активно лечение в страната, близо 66 на сто използваемост и среден престой от около 5 дни), посочиха от "Индекс на болниците".

В най-голяма степен за проблеми са споделили най-възрастните респонденти. Живеещите в София са посочили пречки в значително по-голяма степен на фона на останалите граждани, като близо една трета от столичаните са декларирали някакви забавяния или проблеми.

За проблем при закупуването на препарати и консумативи - маски, дезинфектанти, превръзки и др. са съобщили 22 на сто от запитаните участници. Трудности при набавянето на лекарства, изписвани с рецепта, лекарства за хронични заболявания и др., са имали 6 на сто от интервюираните. Пет процента са заявили, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта.