Първият вариянт, който предлагат експертите, е абонатите сами да отчитат показанията на топломерите, вторият е дистанционен отчет, а също и възможността за ежемесечно посещение на топлинен счетводител, предаде БНТ.

"С това целим предложенията да могат да станат задължително условие в офертите на топлинните счетоводители, да предоставят всички възможности за съответните ценообразувания за тях, за да може клиентите на топлофикационното дружество да правят най-добрия избор", каза общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е и  председател на работната група в СОС.

Предвидена е възможност и за освобождаване от прогнозните сметки. За това обаче ще трябва 100%-то съгласие на съседите и по едно контролно засичане по време на отоплителния сезон, предлагат общинарите. То ще коригира прогнозния дял и ще предотврати опитите за кражба на топлоенергия.

"Тази зима 15 хил. абонати са заявили, че няма да включват радиаторите. До момента междинното засичане на топломерите е показало, че 7000 от тях са се топлили през зимата", каза Зарков, цитиран от Стандарт нюз.

Експертите предлагат разликата от констатираната в повече консумация на топло от заявеното да се плаща по завишена тарифа.

От кметството ще настояват и за още една промяна - за отделянето на получената топлина от тръбите с гореща вода от тези на парното.

"Това беще поставено много остро от групите граждани, които участваха на комисията. Ние го приемаме и искаме от топлофикационното дружество да изготви програма за монтаж на тези допълнителни топломери, които да измерят изразходването количество на гореща вода от това, което е за отполнение", коментира още Зарков.

Въпросните уреди заедно с монтажа струват около 10 млн. лева и ще са за сметка на Топлофикация, уточни Зарков.

Сметките на експертите показват, че 50 хил. абонати трябва да сложат водомери за топла вода. В момента те плащат на база, която е само 4 кубика на месец. Пропуск в закона не предвижда тази база да се завишава във времето, както е при студената вода.

"Имаме сигнали за некоректни потребители без водомери, които вкарват топлата вода в радиаторите и така се топлят почти без пари цяла зима", заяви Зарков.
Затова от догодина на всяко тримесечие базата за топла вода ще се завишава с по 1 кубик.

Столичната община ще настоява икономическото министерство да започне да глобява нарушителите. "Санкциите стигат до 4000 лв., но никой не е глобен за кражба", каза още Зарков.

За да станат факт предложенията на общинарите, трябва да бъдат одобрени от столичния кмет. След решението на Фандъкова документът ще отиде в Министерството на икономиката и енергетиката. Въз основа на предложенията на общината експертите там ще трябва да изготвят промени в Закона за енергетиката, които да влязат за обсъждане още в първите дни на новия парламент.