Областният управител Недялко Славов отмени частичното бедствено положение, отнасящо се за прохода "Превала". Движението през прохода е възстановено, но задължително с вериги, съобщи областната пресслужба.

През последните 18 часа се е работило много активно с фадроми и друга тежка техника, за да бъде разчистен проходът от преспите и навяванията.

Областният кризисен щаб наблюдава състоянието на язовирите и реките, нивата им са значително повишени след обилните дъждове в по-ниските части на планинската област.

Проходите и участъците от републиканската пътна мрежа се разчистват и обработват. Във високите части на областта вали сняг, а натрупаната нова снежна покривка е около 20 см за последното денонощие. В областта няма бедстващи хора и откъснати населени места, с изключение на село Мугла, където продължават дейностите по разчистване, уточняват от Областната администрация.

Язовир "Златоград" и хвостохранилището при Ерма река преливат. До достигане на нивото на преливане на яз."Пловдивци" остават 50 см, информира областната пресслужба. Наблюдават се нивата на реките Арда, Върбица, Неделинска и при Мадан, които са значително повишени, като пикът на нивата им се очаква днес и утре.

Ски зоната в Пампорово не работи днес заради силния вятър и снегонавяване.