Бедственото положение в област Смолян е отменено днес в 17 часа. Остава в сила частично бедствено положение за прохода "Превала", който все още е затворен за снегопочистване. Обстановката в областта постепенно се нормализира, съобщиха от областната управа.

Сутринта отпаднаха въведените ограничения за движение с вериги през прохода "Пампорово". От вчера отпаднаха и всички ограничения за прохода "Рожен".

За републиканските пътища в община Доспат е въведено ограничение за товарните автомобили над 12 тона да бъдат без ремаркета и полуремаркета, информират от Областното пътно управление.

Без електричество са все още две села в община Борино и две в Девин, както и с. Мугла в община Смолян.

Снимка: БТА

Кметът на Смолян Николай Мелемов е издал заповед за отмяна на бедственото положение в цялата община, с изключение на с. Мугла. По-рано беше съобщено, че специализираната техника трудно достига до населеното място. С рартак до селото ще доставят лекарства и храни от Смолян.  Предстои да бъдат проведени дейности за възстановяване проходимостта на улиците и пътищата на територията на цялата община.

Пети ден продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски в разчистването на снега по пътищата на територията на Смолянска област, съобщиха от Министерството на отбраната. От 6.30 часа днес модулът за действие при зимни условия от 101-ви Алпийски полк е  ангажиран с прокарването на път от прохода Превала до село Стойките. В работата участват 22-ма военнослужещи и четири специализирани машини. Вчера модулът успя да пробие път от Смолян до прохода Превала.

Снимка: БТА

Участието на военни в почистването на снега започна още на 24 януари, след отправено искане от областния управител на област Смолян и по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Екипи на пожарната в Смолянско се отзоваха на близо 100 сигнала за отстраняване на паднали дървета, изтегляне на автомобили и оказване на помощ на хора вследствие на обилните снеговалежи и дъждове от петък до неделя. Най-много са сигналите за паднали дървета на пътното платно по направленията Смолян - Пампорово, Смолян - Превала, Пампорово - Чепеларе и покрай хотели в курортния комплекс. Специалистите са отводнявали и няколко сгради, изтеглили са много закъсали в преспите автомобили.

В събота спасителните екипи са евакуирали и две жени от жилищни сгради при свлачище в село Дебеляново, община Баните. В неделя екип на пожарната е оказал помощ при транспортиране на жена с болно дете от Стойките до Смолян. Същия ден е получен сигнал и за техническа помощ - евакуиране на двама служители от Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Извършено е евакуиране и на двама мъже с високопроходима техника.

Едва тази сутрин бедстващата област осъмна без валежи от сняг и дъжд.