Огромно свлачище затвори пътя Смолян-Девин в района на Широка лъка. Земната маса, примесена с камъни, е затворила изцяло и двете платна, съобщи Андриян Петров, зам.-областен управител, цитиран от "Канал 3". Свлачището е повлякло и електрически стълб.

На място има екипи, които разчистват земната маса. При падането на свлачището е смачкан лек автомобил "Пежо", собственост на Григор Гайдев, каза кметът на Широка лъка Васил Седянков. Няма пострадали хора.

До вчера целия район от областта на запад от Пампорово нямаше достъп до областния град , заради непроходимите от непочистен сняг Превала и Пампорово.

"Движението вече се осъществява в едното платно, като се предприемат действия по пълното разчистване на свлечената маса", обясни Петров.

Екипи вече стигнаха до откъснатото от няколко дни село Мугла, като пробиха стария път откъм Стойките. Това каза за Радио "Фокус" - Смолян зам. областният управител на Смолян Андриян Петров. Той изрази надежда до няколко часа в населеното място да бъде възстановено и електрозахранването, тъй като Мугла е последното село без електричество в областта.

Петров отбеляза, че проходът Превала все още е изцяло затворен. "Много тежка техника е вкарана там и работи на място, като се очаква днес снегът да бъде изчистен и да бъде отворен за движение на моторни превозни средства", посочи зам.- областният управител.

Във връзка с обявения за област Смолян жълт код за обилни валежи и от дъжд и сняг и през днешния ден, пой посочи, че се наблюдават нивата на реките и язовирите в областта.

"Поне днес и утре в нашия регион прогнозата е за валежи от сняг във високите части, което за момента ще стопира снеготопенето, може би то ще започне към петък или събота. Наблюдаваме реки и язовири засега те имат свободни обеми, няма сериозно покачване на нивата им. Най-вече се следят нивата на река Арда и водосбора с река Черна на Средногорци, както и река Върбица в Златоград", каза още Петров.