В област Смолян е обявено бедствено положение заради усложнената обстановка след обилните снеговалежи. Заповедта за бедственото положение е издадена от областния управител Недялко Славов, след като през нощта бедствено положение е обявено в общините Чепеларе и Смолян (частично), информират от Областния кризисен щаб. Проходите "Пампорово" и "Превала" са затворени за почистване.

Преминаването през Рожен е задължително с вериги. Ски зоните Пампорово и Мечи чал не работят. Натрупаният сняг на места достига 120 см, според информация от свикания Кризисен щаб.

С прекъснато електричество са общините Борино и Доспат. Проблемът с електрозахранването им е причинен от авария по електропреносната мрежа на територията на област Пазарджик. От електроразпределителното дружество ще изпратят по-късно днес генератори за останали без електричество населени места.

Екипи на 101-и Алпийски полк участват и днес в дейностите по преодоляване на бедствената ситуация. Военен роторен снегорин е мобилизиран за разчистване на пътищата. В района на Пампорово се изтеглят закъсалите цистерни, които от снощи са блокирани на пътя. Именно заседналите на платното цистерни и товарни автомобили предизвикаха задръстванията по пътя през Пампорово от вчера, обясняват от кризисния щаб.

Очаква се по-късно днес проходът "Пампорово" да бъде отворен за движение и туристите, които искат да се приберат, да могат да пътуват.

Няма бедстващи хора в региона или болен, на когото да не е помогнато, няма селища без вода, съобщи шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Основният проблем в Смолянско са падащите от тежкия сняг дървета, които постоянно чистим и режем, предупреди Дончо Атанасов, член на УС на АПИ. Републиканските пътища са проходими при зимни условия, няма затворени първокласни пътища, отбеляза той.

Мобилизирани са екипи на пожарната за своевременно отстраняване на паднали дървета от пътищата и разчистването за снегопочистване, като движението се спира частично за улесняване на работата на екипите, основно по пътя към Пампорово и прохода Превала, добавиха от МВР.