Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя отлагането с шест месеца на Закона за социалните услуги. Това каза тя на брифинг в парламента, след среща с народните представители от ПГ на "БСП за България".

Сачева заяви, че пред депутатите тя и екипът й още веднъж са подчертали подкрепата за отлагането на законопроекта. Пред парламента и днес граждани протестираха с искане за отмяна на закона. Днес предстои текстовете с промените в закона да бъдат разгледани в социалната комисия, а в петък - да влязат в пленарната зала.

Министърът обясни, че целта на това отлагане е да бъде намалено напрежението в обществото. Тя посочи, че в тези шест месеца ще бъдат организирани поредица от дискусии в цялата страна, за да се изчистят текстовете, които притесняват обществеността.

Сачева подчерта, че 85 на сто от социалните услуги в България се изпълняват от българските общини и едва 15 на сто - от неправителствените организации. Тя каза още, че Министерството на труда и социалната политика не заплаща на неправителствени организации. По думите й, те получават своето финансиране чрез общините, тогава, когато самата община е решила, че няма достатъчно капацитет и трябва да наеме съответно неправителствена организация.

Сачева коментира, че през изминалите две години почти 1000 деца са били реинтегрирани при техните биологични семейства и още за 1300 социалните работници са успели да предотвратят изоставяне.

"Това, което в момента виждаме и чуваме в пространството, действително е, от една страна, насаждане на страхове. От друга страна, очевидно сигурно има и известна политическа пропаганда, но ние ще положим усилие в месеците до влизането на закона в сила да проведем дискусии в цялата страна", посочи Сачева.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова обяви, че БСП ще гласува за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги с шест месеца. Темата е изключително важна за българското семейство и българското дете, и породи огромно обществено напрежение. Очевидно е, че правителството не се справя с комуникацията, обяснението и решенията по този въпрос, коментира тя.

Нинова съобщи, че проучват възможността и при юридически основания да внесат отделни текстове в Конституционния съд, за да се произнесе дали противоречат на основния закон.

Междувременно родители протестираха срещу новия закон с шествие около сградата на Народното събрание, предаде БНР. Според протестиращите законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации:

"Не искаме да ни взимат децата, грубо казано. Това е".

"Тук виждате - не сме мнозинство, но сме част от тези, които сме недоволни, от промените в Закона за социалната политика (за социалните услуги), Закона за защита на детето. Това, което се планира, ще донесе голям обрат в общественото развитие. Дават се прекалено много права на неправителствените организации, които без съдебна заповед ще могат да отнемат деца от семействата."

"Не може да се овластяват НПО-та и социални, които имат ясен финансов интерес".

Министър Деница Сачева подчерта няколко пъти, че законовите текстове няма да доведат до отнемане на деца от родителите им.