Социални служители взеха детето на един от закопчаните ало измамници във Ветово - Васьо Гръка. До мярката се стигнало, след като преди ареста той пребил жена си, съобщи Нова телевизия.

До този момент десет души са задържани при спецакция срещу организирана група за телефонни измами във Ветово, която започна тази сутрин в града, съобщи зам-главният прокурор Иван Гешев, който пристигна на място в града.

Те са арестувани за шест престъпления, извършени в периода декември 2018 - август 2019 г., за сумата от над 300 000 хил. лв. Осем от задържаните са били заловени на територията на град Ветово, а останалите двама са от други населени места в България, предаде БТА.

Сред задържаните са две мулета и шестима свързани с организацията на схемата - Христо Пожарникаря, Пламен Роджера, Пешо Първанов, Васьо Гръка, Яни Якуш и Топчо Янакиев.

Вижте снимки >>

Гешев каза, че това е третата спецоперация през последните шест месеца срещу телефонните измамници и допълни, че Ветово е едно от местата с концентрация на хора, които се занимават с този вид престъпления. Задържаните са от ромски произход.

При акцията в града, с участието на жандармерия и полиция, са претърсени домове, които са добре обзаведени. Иззети са 400 грама тротил, с които, според Гешев, могат да бъдат взривени две-три къщи, оръжие, СИМ-карти, телефони, шест луксозни автомобила, злато и пари.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че арестуваните 10 души са криминално проявени, а голяма част от тях са многократно осъждани за телефонни измами. Сред тях са Петър Първанов и Христо Пожарникаря, които са известни на полицията и от други изследвания за телефонната мафия.

Ивайло Иванов обясни, че за тези шест престъпления са събрани доказателства, а колко други има, може само да се гадае, тъй като не всички хора подават сигнали, че са били жертва на престъпление. Една от измамите е за около 130 000 лева, взети от възрастен мъж от София, а при друга 11-годишно дете дало на "муле" на измамниците около 40 000 лева.

Иванов каза, че има информация за един от задържаните - който бил "муле", че е пътувал до Румъния преди време с арестуваните след това за двойното убийство от Негован.

Друг от заловените опитал да заобиколи полицейската блокада в града днес и да избяга в чужбина, но не успял.

Гешев каза, че утре ще стане ясно колко от задържаните ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Той заяви, че амбицията на прокуратурата и МВР е към средата на идната година намалението на броя на телефонните измами в страната да бъде над 50 процента на годишна база. По думите му действията дават към момента добър резултат, като от началото на спецакциите този вид престъпления са намалели с 40 процента. Ако през миналия септември е имало 19-20 "ало-измами" на ден, то сега са 19 на месец.

"До средата на идната година всички важни участници в най-големите организирани групи, занимаващи се с телефонни измами, трябва да са или в ареста, или в затвора. Това не е последният случай, по който ще работим. Имаме сериозно намерение да изрежем тази зараза от българското общество и тези хора, които извършват престъпления срещу нашите майки и бащи, да са в затвора", заяви Гешев.

Иванов каза, че след последните спецакции голяма част от групите, извършващи това престъпление в България, са се ориентирали към съседни държави - като Румъния и Гърция. Работи се съвместно с властите на тези държави.

Гешев каза още, че българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди страни и ги прекратява, ако прецени, че се касае за измама. Статистиката показва, че така този вид обаждания са намалели с над 300-400 процента.

Гешев обясни, че под ръководството на прокуратурата се предприема комплексен подход срещу тези престъпления, като се ангажират всички държавни органи, които имат някакво отношение - уведомяват се Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, НАП, която да извърши ревизии, както и общините - за проверка дали строителството е законно.