Организаторът на протестите на медицинските специалисти Мая Илиева се оплака в социалните мрежи, че е уволнена дисциплинарно. По думите й това се е случило в 18.30 часа в събота.

"От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда. Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони", написа Илиева в социалните мрежи.

"За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните „доказателства“. „Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта“, задава въпрос Илиева. Тя смята, че уволнението й е именно заради протестите. 

„И най-важното – не без помощта на синдиката (Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ – CITUB), защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят „голямата уста“ (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда“. И се погрижи, удържа на обещанието си.". е позицията на Мая Илиева. Тя заявява, че ще заведе съдебни дела по повод уволнението си, като е като е категорична, че ще продължи да отстоява исканията си за по-добри условия за работа на медицинските служители. 

Медицинските сестри излязоха на протести с искания за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата - поне две минимални работни заплати за страната или 1120 лв. Сред исканията им е още допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила и в зависимост от натовареността, както и почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работа в спешно отделение. През март Мая Илиева даде няколко изявления в националните медии относно претенциите на колегите в бранша.