Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви по Нова, че заразените с Covid-19 у нас са около 110. Има още 2 или 3 потвърдени случая и така положителните проби за коронавирус у нас вече са около 110, каза той.

За новите 2-3 случая д-р Кунчев съобщи само час, след като ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че заболелите са 107 (към 19.30 ч.). На редовния за националния щаб брифинг малко след 17.00 часа ген. Мутафчийски обяви, че е премината границата от 100 заразени и те вече са 105.

"Надяваме се, че и с промяната на времето, и с набирането на все повече хора в колектива, които имат имунитет, вирусът неминуемо ще започне да се самоограничава. Въпросът е кога ще стане това. Мисля, че два и половина - три месеца е разумен срок", коментира д-р Кунчев.

А вирусът е твърде нов, за да се дадат сигурни прогнози, добави експертът.

По думите на д-р Кунчев до момента няма открито лекарство или ваксина за COVID-19. "Всъщност има съобщение на американски учени, че ваксина вече е създадена. Само че процесът на доказването й на различни модели и накрая на човек - и за ефективност и за безопасност, няма как да стане за по-малко от 4-5 месеца. Това е най-оптимистичният вариант. Реално в живота става за година и половина-две", отбеляза главният здравен инспектор.

"Ние взехме най-доброто на базата на това, което видяхме в Китай", каза още д-р Кунчев. Той препоръча на хората да гледат телевизия, да четат книги или да се запишат на онлайн курс, докато спазват препоръките на властите да стоят по домовете си.

Д-р Кунчев обясни, че резултатите от пробите за коронавирус излизат до 24 часа. Но ако има много такива за изследване, процесът отнема по-дълго време.

Трима засега са починалите от коронавирусната инфекция.

"Няма как да останат само тези три смъртни случая. Вирусът тепърва ще циркулира. Може би следващата стъпка ще е ограничаване на движението на възрастните хора", обясни д-р Кънчев.

Въвеждане на такава мярка прогнозира и ген. Мутафчийски.