"Не може някой да влиза в банки и други учреждения, да вади пистолет и да стреля срещу служителите", заяви Маринка Маркова - братовчедка на ранения Станчо Станев, предаде Дарик радио.
Тя участва в инициативния комитет, който вчера започна подписка в Сливен в подкрепа на 42-годишния мъж, който все още е в тежко състояние и се възстановява в болница, както и на жените, които бяха взети за заложници в клона на Инвестбанк.

"Има хора, които защитават похитителя и за нас това е изненада. На какво основание той гръмна този човек на втората минута? Ако видите как ходим разплакани в село Глушник и се чудим с какво да помогнем. Събраха се млади мъже в селото-кръводарители. Сега с подписите си го защитаваме и подкрепяме", заяви пък Златка Пеева, бивша съученичка на Станев.
Тя е категорична, че нападателят трябва да получи най-тежкото наказание.

Пеева смята, че съдът не бива да се влияе от внушенията за "доброто момче", което е изпаднало в безизходица.
"Всички сме в труден период. Няма хора, които да са добре, но не крадем и не убиваме. Търсим начин да работим, да изкараме 2 лева и да покриваме задълженията си", допълни тя.

Преди дни другият охранител, който беше в банката при нахлуването на похитителя - Димитър Димитров, разказа какво се е случило. По думите му Стефанов стрелял почти веднага по колегата му Станчо, който седял на стол зад бюро.
"Видях как колегата ми клюмна. После стрелецът се обърна и тръгна към мен. Каза: "Давайте парите, че ще те гръмна и теб!" В този момент много бързо дойдоха от СОТ. Той се обърна и стреля към тях. Помислих, че ще застреля сотаджията, но не успя. Видях, че колегата умира и настоях пред терориста да ни пусне да го изведа. Тогава той се съгласи", спомня си оцелелият Димитров случилото се на 23 март.

Той и колежките му, които прекараха часове в плен, бяха за една седмица на Боровец, в хотел на собствениците на Инвестбанк, които им осигуриха и постоянна работа с психолози.

В същото време близки и приятели на Стефан Стефанов от новозагорското село Кортен също направиха подписка в негова защита, като вече са се подписали над 500 души. Местните хора съчувстват на неуспелия банков обирджия заради съдбата му на осиновено дете, останало само след смъртта на майката и бащата, които са го отгледали. Кортенци са готови да съберат и пари за адвокат на Стефанов, но засега той ползва служебен защитник.