От днес официално заработи новият участък от столичното метро до кв. "Овча купел". На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта в оставка Росен Желязков, директорът на "метрополитен" инж. Стоян Братоев и други официални лица.

Снимка: БТА

С проекта на метрото са построени над 5 км булеварди, изградени са три паркинга, има връзка с жп мрежата, така че, метрото е най-важният и стратегически проект за София, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Снимка: БТА

Третата линия на метрото е ново поколение - с нов тип автоматика, с нови преградни врати за пътниците, управлението е от ново поколение, каза Стоян Братоев, управител на "Метрополитен" ЕАД. Братоев посочи, че функциите на машиниста са ограничени, но винаги, ако се наложи, може да поеме управлението ръчно.

Беше отслужен водосвет на метростанция "Мизия/Нов български университет", която се намира в ж.к. "Овча купел" на ул. "Монтевидео".

Снимка: БТА

Новият участък е с дължина 4 км от ж.к. "Красно село" през ж.к. "Овча купел" до Околовръстен път при кв. "Горна баня" и има общо четири метростанции - "Овча купел", "Мизия/Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня".

Снимка: БТА

С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

От 12:00 ч. столичани и гостите на града вече могат да се возят по традиция безплатно в новия участък в рамките на деня.