Държавен фонд "Земеделие" ще обезщети фермера Стоян Господинов, чиито 28 крави бяха отровени  при водопой от река Марица край Димитровград, съобщиха от институцията.

Управителният съвет на ДФЗ отпуска индивидуална помощ de minimis на засегнатия фермер. Господинов ще получи 37 034 лв. за компенсиране на щети и пропуснати ползи, вследствие на загиналите по време на водопой на 27 юли 2020 г. 28 едри преживни животни, в т.ч. 20 крави, 1 бик и 7 телета, които са били регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти (ВетИС) на БАБХ.

Помощта ще допринесе за възстановяване на дейността в стопанството на фермера, загубил поминъка си.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48а895,75 лв.) за период от три данъчни години (2017- 2019 г.).

Все още не е категочирно установен източникът на отравянето:

"Трябва да се проследи пътят на водата от завод "Неохим" по канала до заустването в река Марица. Ще се провери и комплексното разрешително на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. В канала по комплексно разрешително не следва да има такива опасни вещества", заяви по-рано днес министърът на екологията Емил Димитров.

Пробите за качеството на водата са добри и водоподаването в Свиленград ще бъде възстановено до няколко часа, заявиха след това на пресконференция в Свиленград той и здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като заедно с областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова посетиха общината.

Общо 48 населени места във вододайната зона на Марица, сред които и общинските центрове Симеоновград и Свиленград, останаха без вода от понеделник вечерта. Днес по-рано по обед бе възстановено захранването на 10 села в община Димитровград.

Министърът на екологията заяви, че до края на деня да бъде възстановено водоподаването и в населените места от общините Любимец, Харманли и Симеоновград. Димитров оцени като навременни и правилни мерките на Областния кризисен щаб да спре водоподаването с оглед защита здравето на населението в Хасковски регион.

Министърът Ангелов напомни, че забраната за пиене и готвене остава докато не бъдат готови резултатите от пробите на РЗИ-Хасково, за което ще е нужен още един ден.

Междувременно първите камиони с дарена трапезна вода пристигнаха в Свиленград, Димитровград и Симеоновград. Общо 80 хиляди литра вода, изпратена по решение на премиера Бойко Борисов, ще се раздаде на засегнатите домакинства от област Хасково, информираха от областния пресцентър на ГЕРБ.

Утре се очакват нови 80 хиляди литра вода от БЧК, уточниха от областната управа. Тези количества са достатъчни за периода до излизане на пробите и разрешението за ползване на водата за пиене и готвене, смятат от администрацията.

Снимка: БТА

На пресконференция в ОД на МВР Хасково пък наблюдаващите образуваното досъдебно производство за причинаване на замърсяване на водни басейни държавни обвинители от Районна прокуратура - Димитровград Кристияна Попова и Радослава Аврамова заявиха, че се работи по три версии. Те не уточниха какви, но казаха обаче, че се проверяват няколко предриятия. Те потвърдиха за установено наднормено съдържание на нитрати, нитрити и азотно съединение в канала, от който кравите са пили вода преди да загинат, както и че се потвърждава неформалното предварително заключение за отравяне.

По думите на районния прокурор Атанас Палхутев са назначени три експертизи, извършват са действия в производствени бази, иззети са файлове с видеозаписи и документи, разпитват се лица.