Преди малко излязоха резултатите от изпитанията на водата в трите водовземания в димитровградските села Брод, Райново и Златополе, които осигуряват водоснабдяването на 10 села. Водата е в нормите по всички показатели и това ни позволи да пуснем водата в тези населени места, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в димитровградското село Златополе.

Пред журналисти той пусна чешмата в двора на частна къща.

Така, след прекъсване на водоподаването в понеделник вечерта - заради съмнения за отравяне на река Марица след смъртта на 28 крави в землището на Димитровград, 3260 души вече имат вода, обобщи министър Ангелов. С това към обяд днес населените места без вода във вододайния басейн на Марица в общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград останаха 38, сред които са и двата общински центъра - Симеоновград и Свиленград.

Пуснаха водата в село Златополе

Снимка: БТА

Добри новини има от Свиленград, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той информира, че пробите от повърхностните води на Марица в долното течение до напускането на реката на границите на България, са показали, че няма замърсяване. След среща с кмета на Свиленград и директора на местното "ВиК" започнаха да се пълнят резервоарите над града, посочи Димитров.

Река Марица не е замърсена

Снимка: БТА

По неговите думи, след получаването на окончателните проби, което е очаквано към 14.00 часа, ще бъде възстановено и захранването на Свиленград и селата в общината.

По-рано днес здравният министър съобщи, че пробите от кладенците и притоците на Марица, взети до този момент, са чисти и не са открити вещества, които да представляват опасност за здравето на хората. Резултатите от реката, която се влива в Марица обаче са били  с високи стойности на амониев азот, нитрати и нитрити. Повишението в канала е било 350-360 пъти.