Добавихме нещо към нашето Окръжно от 30 март. Поради епидемиологичната обстановка и извънредното положение няма да бъде доставен огъня от Йерусалим. Благодатен огън е запазен от миналата година. Препоръчваме полета да не се осъществи, а предвидените средства за полета да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. По места ще се вземе благодатен огън, където е запазен.Това заяви ловешкият митрополит Гавриил, който обобщи решенията на Светия синод след срещата на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит.  За Македония от България също няма да се транспортира благодатен огън, те също си имат от миналата година. 

На празника вход свободен в Йерусалим няма да се раздава върба и цветя. Едва ли е имало подобно решение.  Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.

Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.

Благодарни сме на министър-председателя, че по време на извънредното положение се старае да спазва и традициите, защото има вяра в Бога, каза патриарха и благодари на лекари, полицаи. Ние сме в края на класацията на заболели, ние сме една от държавите с най-малко заболели.

В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние, каза дядо Гавраил.

Патриарха пожела на миряните щастлив и радостен празни, да ни избави Господ от тази болест, да ни даде покаяние, да даде сили на тези, които ни ръководят. 

Премиерът Борисов подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни. Имат уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат.

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината.

Българската национална телевизия ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, за да може да се гледат литургиите и имам уверението на владиците, че техните помощници ще помагат на полицаите за създаването на ред при предстоящите служби. 

Свещениците заедно с полицията ще направят план за всяка църква, за да се гарантира сигурността на вярващите, уточни премиерът. Той заяви, че за предстоящите богослужения всички трябва да носят защитни маски и да се почистват храмовете.

Не могат да кажат отците "Не идвайте в църквата" - значи да си хвърлят расото. Ние можем като щаб и правителство да кажем - само крайно нуждаещите се, само тези, които имат истинска нужда и тя е по-силна от страха да се разболеят от коронавирус, заяви Борисов. 

В крайна сметка храмовете ще останат отворени - за разлика от решеното, например, в Гърция и Сърбия.

"Варненският владика каза - имам 30-40 човека, които ако не дойдат в църквата, по-добре да ги убием. Има хиляди, които отиват заради традицията, тях ще ги призова да не отиват", заяви Борисов.

По думите му църквите ще светят, ще се извършват литургии и камбаните ще бият. 

"Правителството, синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани - хем да можем да си почетем вярата, хем да си търсим упование в Господа - "Господ помага, но в кошара не вкарва", казват старите хора", отбеляза премиерът.

Така храмовете остават отворени, но "само за тези, за които нуждата им да отидат е по-голяма от страха им от коронавируса - за да не убием духа в тези хора, това е изключително важно за нацията". "Ще си понеса упреците и наказанието, ако не сме били прави с владиците и патриарха", подчерта Борисов.

Самият той заяви, че няма да ходи на църква на Великден - за да даде пример и за да не излага други хора на риск, макар че от дете няма случай, в който на този празник не е бил в църквата. 

Ако всичко мине наред по Великденските празници и покажем самодисциплина, да можем да отворим по организиран ред парковете и планините около големите градове, за да може хората да поемат въздух, допълни премиерът.

Премиерът съобщи, че тази сутрин е имал разговор с министъра на отбраната и каза, че са разработени три варианта за отбелязването на Гергьовден - ако нещата са добри, ако не са добри, ако са много лоши и сме изпуснали ситуацията. Борисов каза, че 30 април отново ще се водят разговори с министъра кой от трите варианта ще се предложи на хората за 6 май и за парада. Ситуацията ще покаже, докторите, бързите тестове и изследванията ще покажат, допълни премиерът.