Целта на програмата "Еразъм+", по която чуждестранни студенти пристигат в България, е да прекарат един или два семестъра от следването си в друга държава, обучавайки се на език, различен от майчиния, и потапяйки се в непозната култура чрез най-разнообразни събития и екскурзии.

Отлагането на всякакви социални събирания им отнема възможността да опознаят своя нов дом във всяко едно отношение: да изследват красивите кътчета на България, да усетят българското гостоприемство, да се докоснат до вековните ни традиции, да вкусят българските ястия. Някои студенти са били повикани обратно в родната си държава, прекратявайки по този начин мобилността си.

Голяма част от студентите обаче са били изправени пред избора -  да останат в България или да се върнат обратно в родината и да прекратят дългоочаквания обмен. Повечето от студентите, пристигнали за втори семестър, са решили да останат в България, тъй като осъзнават сериозността на ситуацията, и не искат да станат потенциални преносители и разпространители на вируса.

Студентите споделят снимки от живота им под карантина

Снимка: Erasmus Student Network - ESN

Мишел Дубна - студентка по икономика от Словакия, споделя, че преди също е била в България и много й е харесало, и затова е решила да се върне:

"Избрах България за моя "Еразъм" обмен по много причини. Една от тях е фактът, че през лятото работих тук и много ми харесаха хората, начинът на живот, и това, че има море. Някои хора, с които се запознах, сега учат в УНСС и направиха избора ми още по-лесен."

Въпреки това, след обявяването на извънредното положение тя преживява труден период:

"Коронавирусът застрашава нашето здраве, обучение, финансово състояние, семействата ни и още куп други аспекти от живота. Нямам възможността да прекарам нормално обмена си по "Еразъм", да обикалям из страната и София. Не знам дори кога ще се прибера вкъщи. В началото бях много стресирана и объркана. Беше ми много трудно. След време се примирих със ситуацията и се опитвам да гледам позитивно. Чувствам се много по-добре."

На всички ни е ясно колко деликатно е положението днес. Пандемията засяга не само професионалния, но и личния и социалния ни живот, изправя ни пред нови предизвикателства, а мерките се затягат по-силно с всеки изминал ден. Ситуацията за чуждестранните студенти на обмен е още по-деликатна.

"Имам чувството, че си губя времето, но всичко е наред, предполагам. Ако си бях вкъщи, щях да имам повече неща за вършене. Искам да се прибера, но в същото време съм щастлив, че не съм в Италия. Притеснен съм за семейството си, за баба и дядо по-точно, но се радвам, че съм тук - не искам да ги излагам на риск от заразяване. Чувам се с тях редовно" - споделя Габриеле Салоти, "Еразъм" студент от Италия, дошъл да учи икономически и бизнес науки.

Според студентите, взетите мерки в България са добри: "Останах тук, защото мисля, че България успява да овладее ситуацията, и оценявам много как всички се справят до момента", споделя Николас от Италия.

В моменти като тези, всеки има нужда да е с близките си. За международните студенти по цял свят, предпочели да продължат обмена си, това е доста труден период, тъй като те са сами в държава, чиито език не говорят (поне повечето). Това допълнително усложнява ситуацията, тъй като където и да отидат, ще трябва да имат преводач със себе си.

На помощ на студентите идват дейните доброволци на ЕСН България, които им асистират във всяко отношение: настаняване в общежития, намиране на надежден наемодател на квартира, изкарване на нужните документи за пребиваване в страната, както и други документи, карта за градски транспорт, по-злободневни въпроси като интернет доставчици и мобилни оператори, пазаруване в супермаркети и много други.

ЕСН България малко по малко се превръщат в тяхно семейство. Още преди да пристигнат в града за мобилността си, международните студенти вече са част от онлайн общности в платформи като Facebook, Instagram и WhatsApp. Групите имат повече от 300 членове, а Instagram страниците средно повече от 200 нови последователи на семестър. В спокойни времена така те се осведомяват за предстоящи събития, активности, екскурзии и редица други възможности за развлечение.

В момента, в който се обявява извънредното положение и ЕСН са принудени да отменят всички събития, във всички профили и групи в социалните мрежи веднага започва да се пуска информация, която пряко се отнася до тях: нови наредби, които влизат в сила, съвети за безопасно пребиваване вкъщи и навън, и тн. Идеята е да се обясни спокойно ситуацията на достъпен за тях език, без да се всява паника.

Николас от Италия споделя: "Смятам, че доброволците от ЕСН се справят страхотно в ситуацията, тъй като ни информират всеки ден с последните новини. В интерес на истината, имам приятели на Еразъм в други държави, които дори не знаят какви мерки са предприети".

Помощта не спира дотук. В опит да разведрят обстановката, още на втория ден от извънредното положение ЕСН-ърите предизвикват чуждестранните студенти в България да покажат в Instagram стори какво правят вкъщи с хаштаговете #StayHome и #ErasmusInHome.

Вижте техните снимки >>

Целта на кампанията е да се наблегне на важността всички да си стоят вкъщи, за да се ограничи разпространението на вируса. В другите социални платформи като WhatsApp и Facebook също се поддържа комуникацията.

В WhatsApp чатовете непрекъснато се публикува нова информация, както и се правят опити да се повдигне настроението.

За момента студентите, останали в България, се чувстват добре: чуват се със семействата си ежедневно, отвличат вниманието си, правейки музика, играейки на видео игри, гледайки филми, учейки онлайн, готвейки и тренирайки. На въпроса, "правиш ли нещо по-специално, за да се справиш със ситуацията?", Анастасия от Русия споделя: "Започнах малък личен проект "The Lockdown" - докато сме под карантина, правя по една снимка на ден вкъщи".

Студентите споделят снимки от живота им под карантина

Снимка: Erasmus Student Network - ESN

Повечето международни студенти имат и т. нар. "buddy" (ментор) - човек, който да им помага по време на престоя им с каквито въпроси изникнат: административни, затруднения с езика и т.н. Те са директната връзка с всеки студент индивидуално и като такива често проверяват как са и ги подкрепят в този труден момент.

Ерасмус Стюдънт Неутърк - ЕСН (Erasmus Student Network - ESN) е най-голямата студентска неправителствена организация в Европа. България става част от мрежата през 2008 г. и само за този семестър се състои от над 90 доброволци, които помагат на над 1000 чуждестранни студенти в 6 града в България чрез различни събития, насочени както към заминаващи, така и към пристигащи студенти. ЕСН България има 10 локални секции, работещи в сътрудничество с университетите.