Това е един странен и доста нелеп инцидент, но при всички случаи и скандален. Това коментира пред Dir.bg бившият министър на отбраната Ангел Найденов по повод на нахлуването на въоръжени американски войници в цех с насочени към работниците оръжия по време на учение. Цеха го дели една ограда от полигона край Чешнегирово. 

"Най-малкото, което трябва да се случи, като първа крачка, е незабавно и безусловно извинение от страна и на американските участници в учението и от командването и от страна на Министерство на отбраната. Иска ми се да отдам този инцидент на някаква неточност и на объркване при провеждане на тази част от учението. Но, разбира се, в този смисъл трябва да бъдат изчакани резултатите от Министерство на отбраната и най-вече проверката от предохранителните мерки, които е трябвало да бъдат предприети - става дума за отцепването на самия район на учението при което да не бъде допуснат сблъсък с граждански обекти, заяви Найденов. 

Относно това, че повече от две седмици след инцидента информация за него излезе от потърпевшите хора, а не от Министерство на отбраната, Найденов заяви: 

"Министерство на отбраната въпреки присъщата му дискретност и конфиденциалност на информацията е сред институциите, които не прикриват информацията или поне ми се ще да мисля, че е така. Така че не мисля, че съзнателно са прикрили информацията. Разбира се проверката ще даде повече резултати като основа за коментари, но да приемем, че не са били уведомени за този инцидент поне до излизането на записите", каза пред Dir.bg Найденов. 

Той допълни, че учението, е "доколкото разбрах, тристранно участие на военнослужещи от САЩ, Италия и България. Но не претендирам за достоверност. Смятам, че независимо от преките участници в инцидента това би било информация, която ще получи и публичност и ще бъде коментирано. Един от резултатите на тази проверка от страна на министерството трябва да установи кои са преките участници в инцидента, дали са само американски военнослужещи, дали изобщо са американски военнослужещи. Това трябва да бъде очаквано от проверката на Министерство на отбраната", каза Найденов.

Припомняме, че в момента тече проверка на Министерството на отбраната. Собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение.

От военното министерство твърдят, че при тях до момента не е получаван официален сигнал за такъв проблем. От Американското посолство в София обявиха, че ще съдействат напълно при разследването на случая. Те подчертаха, че че едва сега научават за инцидента.