Няколко институции вече проверяват шокиращия в случай, при който американски военни са нахлули по погрешка с насочено към работниците оръжие в производствен цех на фирма край пловдивското село Чешнегирово. Вчера собствениците показаха видео и разгласиха пред медиите инцидента, разиграл се на 11 май, след като вече две седмици нямали отговор на жалбите си каква е причината за случилото се. По това време в района се провеждаше многонационално военно учение на НАТО.

Тази сутрин говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира пред БНТ, че потърпевшите от фабриката са подали сигнал до Окръжна и до Военна прокуратура. Жалба до Министерство на обраната не е подавана, но то се е сезирало и проверка върви.

"Възможно най-бързо ще бъде направена проверка какво се е случило там. Американските военни подлежат на проверка навсякъде по света, най-малкото от американската армия, в чиито качества надали някой се съмнява", каза Кутев и увери, че министерството ще си свърши работата.

"Министерството на отбраната е предприело нужните действия за изясняване на всички обстоятелства, като по случая е назначена проверка. До нейното приключване министерството ще се въздържа от коментари по темата", заявиха официално от МО.

 

От посолството на САЩ научили сега за инцидента и заявяват, че ще проучат дали има американски военни сред командосите, като сътрудничат изцяло на всяко разследване. До момента при тях също не са постъпвали сигнали или жалби.

Тази сутрин в цеха влезе и полиция.

"Знаехме, че има учение на близо, ние с колегата си работихме, те прескочиха оградата, бяха с автомати срещу нас и каза на английски "Сядайте". Бяха седем човека, въоръжени с автомати. Претърсиха целия склад, колегите се уплашиха", разказва един от работниците в склада пред bTV. 

Той подчерта, че това нахлуване в частна собственост е унижение за него и работниците. Той е подал сигнал към военна полиция. Десет дни по-късно никой не се свързва с тях, въпреки сигнала.

Карлос Делгадо - другият собственик на производствения цех, пък  заяви, че очаква обяснение за това какво е било намерението на тази въоръжена група от военни.

"Никой не ни е обяснил какви са били целите им. На камерите се виждат седем военни, но нашите работници казват, че отвън е имало още дванайсет", посочи той