Шивашки цех в Кричим е новото огнище на COVID-19. Най-малко 33 са заразените служители в предприятието, съобщи bTV.

Цехът е затворен за пълна дезинфекция. Заразените работници са поставени под карантина.

Изследването е направено по желание на управителя на шивашкия цех, след съмнение за болни служители.

Междувременно заразените в завода за авточасти "Хроновски" в Смолян станаха 101, като новите случаи са 4.

Трима служители на предприятието са изолирани в дома под наблюдение на личен лекар. 14-годишно дете с диагноза пневмония се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. То е позитивно като контактно на родител, работещ в предприятието.

Още три от новорегистрираните случаи 9 случая за област Смолян са хоспитализирани в лечебни заведения. Двама от тях са с диагноза пневмония в болниците в Смолян и Девин. Един е настанен в МБАЛ - Гоце Делчев. Двама новозаразени са под 14-дневна карантина в дома. Продължава епидемиологичното проучване за установяване на контактните лица и предприемане на епидемиологични мерки. Областният щаб в Смолян прие заради увеличаващия се брой на заразените с вируса общинските болници да се включат в лечението им, за да може да бъде съхранен ресурсът на областната болница.

Случаите, които не са крайно тежки, ще бъдат прехвърлени на общинските болници в Златоград, в Мадан и в Девин, като болницата в Златоград ще обслужва и община Неделино, тази в Мадан ще се погрижи и за пациентите в Рудозем, а болницата в Девин ще поеме пациентите от Борино и Доспат. Областната болница ще поема случаите от Баните, Смолян и Чепеларе, както и всички усложнени форми на заболяването.

Огнище има и в Спешната помощ в Русе. Там 10 служители са поставени под карантина като контактни лица, след като е потвърден случай на Covid-19 за тяхна колежка.

Става дума за напълно здрави медици и шофьори, които обаче са принудени да стоят вкъщи само заради това, че са били контактни на заразена с коронавирус тяхна колежка.

В момента Центърът за спешна и неотложна медицинска помощ в Русе трябва да работи с 11 човека по-малко, което затруднява графика на смените.

"Това е предписание на РЗИ. Не са със симптоми. Нито един от тях няма оплаквания", каза директорът на Спешна помощ д-р Иванка Маринова и допълни, че се е опитала да разговаря с колегите си от Регионалната здравна инспекция и да им обясни сложната ситуация, но не е получила разбиране.

Директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова бе категорична: "Заповедта на министъра е ясна и точна. Няма такива варианти!".

На служителите от Спешна помощ не са правени никакви тестове, а карантината им е наложена със задна дата.