Нова карта на епидемичната обстановка по области вече е активна на сайта на Единния информационен портал, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Промяната съответства на актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, който определя пет етапа на въвеждане на противоепидемични мерки. Всеки етап се определя на база на математически модел, изчисляващ броя на заразените с коронавирусната инфекция на двуседмична база и броя на заетите болнични легла за интензивно и неинтензивно лечение на болни от COVID-19.

От МЗ обръщат внимание, че под картата на епидемичната обстановка по области и по региони в текстови формата е достъпна информация за етапите и съответстващите им противоепидемични мерки, съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, приет от Министерския съвет на 14 юли т.г.

Противоепидемични мерки могат да бъдат въвеждани както на областно ниво (след предложение на директора на съответното РЗИ до главния държавен здравен инспектор), така и на национално ниво (след предложение на главния държавен здравен инспектор до министъра на здравеопазването).

В момента в област Варна има най-много болни от COVID-19 на двуседмична база и най-много заети болнични легла за лечение на пациенти, заразени с инфекцията.