Антони Тренчев и Коста Кънчев не фигурират нито в списък на Интерпол, нито на Европол, като не са им издавани червени бюлетини и европейски заповед за арест. Това посочват от компанията за криптовалута Nexo след като днес прокуратурата поиска задържането им от властите в Белград. 

От компанията дори изпращат линкове със списъците на издирвани лица от Европол (https://eumostwanted.eu/) и Интерпол (https://www.interpol.int/en/How-we-work/Notices/View-Red-Notices), като потвърждение на думите си. 

По-рано стана ясно, че прокуратурата е пратила в Сърбия заповед за задържане на Тренчев и Кънчев, които са собственици и ключови обвиняеми по разследването на българското обвинение срещу криптокомпанията NEXO. Двамата кацнали на летището в Белград снощи в 23.05 часа, а според БНТ при рутинната паспортна проверка на Тренчев и Кънчев сръбските гранични полицаи са установили, че те са обявени за издирване с Европейска заповед за арест, както и от Интерпол.

Главният прокурор Иван Гешев пък се пошегува: 

"Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото NEXO. Аз нямам съмнения с кого ще се виждат в Белград, събраха се. Сега чакам да кацнат Божков, може би вашият колега от "Бърд", може би някои политици и политически партии, за да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и компрометиране на магистрати и работещи, а изпуснах Красимир Каменов-Къро от ЮАР може би и той ще кацне. Това е шега, но тъжна шега". 

През януари с писмо до временната парламентарна комисия, създадена след обвиненията за пране на пари и данъчни престъпления, Тренчев и Кънчев поискаха "да изяснят и действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари" и "излишно показната", според фирмата, акция срещу нея и нейните служители в България. 

Казаха и, че "с решения на американските власти са прекратени всички административни производства по отношение дейността на компанията" и че "въпреки прекратените действия на американските власти, в България се поражда съмнение за политическа употреба на случая".

В интервю за NOVA Тренчев тогава нарече действията на българските власти "абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни", макар да не засягали особено "бизнеса и житейските му планове". И се закани да отговорят "по подобаващ начин на това". Към онзи момент "топ професионалисти на глобално ниво" оценявали щетите за NEXO на над 1 млрд. долара", колкото щял да бъде и искът срещу България.