Искът на "Нексо" срещу Република България е за обезщетение от над 3 милиарда щатски долара. Това стана ясно от прессъобщение на компанията за дигитални активи, разпространено днес до медиите.

Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон, съгласно спогодбите за защита на инвестициите. Размерът на сумата се определя от материалните и репутационни щети, "резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители".

От "Нексо" напомнят, че година след акцията срещу компанията Софийската градска прокуратура заключи, че "няма извършени престъпления", прекрати наказателните производства и така оневини ръководителите Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

В прессъобщението са изведени и основните щети, които от "Нексо" смятат, че са понесли заради акцията в нейните офиси.

От компанията твърдят, че действията на българската държава са спрели листване на "знакова фондова борса в САЩ при оценка между 8 и 12 милиарда щатски долара", както и подписване на дългосрочно сътрудничество "с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона привърженици в цял свят".

Това, според "Нексо" е довело до "пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността".

От компанията завършват с обещание да дарят "до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната - детското здравеопазване и образование". За основни приоритети са посочени "изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на СУ "Св. Климент Охридски" на глобалната образователна сцена".