Граждани, местна власт, политици, военнослужещи и Министерство на отбраната обединиха усилия през март миналата година, за да доведат до успех поредния опит да бъде издигнат паметник на героите от Девета пехотна плевенска дивизия. В основата е инициативен комитет "Героите на Дойран". Още 35 хиляди лева са необходими, за да се реализира идеята.

По време на Национална научна конференция в Плевен, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и подвига на бойците от Девета плевенска пехотна дивизия, научният ръководител акад. Георги Марков определи значението на победата при Дойран така:

"Ако Девета плевенска пехотна дивизия беше изтървала фронта, то цялата Първа армия беше заплашена от обкръжение и при една пълна победа на Съглашението старите предели на Българското царство щяха да бъдат окупирани от войски на съседните ни държави - сръбски, гръцки, румънски, които щяха да направят изстъпления и жестокости много по-големи, отколкото съглашенските войски на французи, англичани и италианци. Така че победата, макар и войната да е загубена, това е един блясък на нашата бойна слава, макар в края на една загубена война".

Столетие продължават усилията, за да се издигне паметник в Плевен на героите от Дойран. Инициативни плевенчани, обединени в сдружението "Героите на Дойран", продължават да набират средства. Казват, че са само продължители на родолюбиви българи, Иван Нинов, един от членовете на сдружението уточни в предаването "12+4" по програма "Хоризонт" на БНР, че инициативата за този паметник е от 28 юни 1917-а година:

"Тогава войниците все още са били в окопите. Генерал Вазов подема инициативата. Парите са национализирани в началото на 50-те години - просто са прибрани в бюджета".

Версията на скулптора Борис Борисов от Велико Търново е избрана за реализация на паметника, макетът наскоро беше представен и в Народното събрание. Министерството на отбраната предостави 15 тона гилзи, които ще се използват за паметника, очакват се и още дарения.

Всички плевенчани могат да дадат своя принос като си закупят специалното издание на вестник за Дойранската епопея, тези дни отново ще се предлага на символична цена на обществени места.